Hopp til innhold

Enkemann til steinet kone drepte selv sin forrige kone

Mannen til Farzana Parveen, den pakistanske kvinnen som tirsdag ble steinet til døde etter at hun nektet å være med på et arrangert ekteskap, sier at han drepte sin første kone for å kunne gifte seg med Parveen.

Ektemannen til Farzana Iqbal, Mohammad Iqbal

DREPTE FORRIGE KONE: Mohammad Iqbal er enkemannen til Farzana Iqbal, som ble steinet til døde utenfor høyesterett i Lahore i Pakistan tirsdag denne uken. I i et intervju med CNN forteller han at han selv drepte sin forrige kone.

Foto: K.M. Chaudary / Ap

– Jeg ønsket å fri til Farzana Parveen, så jeg drepte kona mi, sier Mohammad Iqbal i et intervju med CNN torsdag.

Politiet i Punjab bekrefter at et slikt drap fant sted, og at Iqbals sønn varslet politiet om drapet for seks år siden.

Iqbal ble arrestert etter flere uker på rømmen, men senere løslatt mot kausjon fordi sønnen tilga ham, opplyser Zulfiqar Hameed i Punjab-politiet.

Æresdrap utanfor Høgsterett i Lahore.

STEINET: 25 år gamle Farzana Parveen ble steinet til døde utenfor et tungt bevoktet rettslokale i Lahore tirsdag denne uken. Ingen grep inn.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters
Nawaz Sharif

FORLANGER SVAR: Pakistans statsminister Nawaz Sharif (bildet) har forlangt en forklaring om episoden fra politiet og den øverste lederen i Punjab.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

Sønnen, som heter Aurengzeb og er i 20-årene, bekrefter overfor CNN at farens uttalelser stemmer. Ifølge sønnen satt faren ett år i fengsel.

Steinet til døde

Farzana Parveen var gravid og tre måneder på vei da hun ble steinet til døde med mursteiner tirsdag denne uken, utenfor høyesterett i byen Lahore øst i Pakistan.

Familien hennes hadde anmeldt Iqbal til politiet for å ha bortført henne, mens Farzana sto hardt på at hun hadde giftet seg med ham av fri vilje.

Mens Parveen ventet på høyesteretts avgjørelse, kom en gruppe på ti til tolv menn og angrep henne med mursteiner. Ifølge politiet deltok rundt 20 mennesker i steiningen, deriblant hennes brødre, far og søskenbarn. 25-åringen var så vidt i live da hun ble tatt til sykehus, men døde av skadene etter kort tid.

Politiet har arrestert Parveens far og leter etter tre andre i etterkant av drapet.

Iqbal ble vitne til steiningen, og forsøkte å forhindre den, men ble holdt tilbake. Politibetjentene som holdt vakt ved rettslokalet sto ifølge Iqbal bare og så på.

– Jeg tryglet dem om hjelp, men ingen hørte etter. En av slektningene mine tok av seg klærne for å få oppmerksomheten til politiet, men de grep ikke inn. De sto og så på at Farzana ble drept, og gjorde ingenting, sa han til nyhetsbyrået Reuters tidligere denne uken.

Pakistans statsminister Nawaz Sharif har forlangt en forklaring om episoden fra politiet og den øverste lederen i Punjab.

(Saken fortsetter under bildet)

Pakistanske menneskerettighetsaktivister demonstrerer mot drapet på Farzana Parveen i Islamabad

MARKERING: Pakistanske menneskerettighetsaktivister demonstrerer mot drapet på Farzana Parveen i Islamabad.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Ombestemte seg

Iqbal er nabo med Parveens familie og sier at han og Parveen skulle gifte seg, med familiens godkjenning, i fjor. Som del av avtalen forteller Iqbal at han hadde gitt Parveens far 80.000 rupi og juveler.

I desember i fjor døde Parveens mor. Iqbal sier at faren og brødrene hennes etter dette endret mening om giftemålet de to imellom. Familien skal ifølge politiet ha bestemt seg for at Parveen, som kom fra en landsby i Punjab, i stedet skulle gifte seg med et søskenbarn.

Men den 25-årige Parveen og Iqbal giftet seg likevel, i et rettslokale den 7. januar.

– Vi var lykkelige, sier Iqbal, selv om paret hele tiden var bekymret for sin egen sikkerhet.

– Hun elsket oss. Hun laget alltid den aller beste kjøttgryten til oss, sier stesønnen Aurengzeb.

Ifølge Iqbal opprørte ekteskapet Parveens familie, som krevde at Iqbal betalte dem 100.000 pakistanske rupi for å la paret få leve. Iqbal, en bonde i en landsby i Jurranwala i Punjab, hadde ikke penger.

Parveens familie tok deretter ekteskapet deres til retten, og anklaget Iqbal for å ha bortført henne.

(Saken fortsetter under bildet)

Mustafa Kharal, advokaten til avdøde Farzana Parveen, viser frem vigselsattesten hennes

GIFT: Mustafa Kharal, advokaten til avdøde Farzana Parveen, viser frem vigselsattesten hennes.

Foto: K.M. Chaudary / Ap

Minst 5000 æresdrap hvert år

FN anslår at 5000 kvinner blir drept i verden hvert år i såkalte æresdrap. Slike drap har fått denne betegnelsen fordi kvinnens handlinger påstås å ha påført familien skam. Men kvinnerettighetsgrupper mener at det er store mørketall, og at tallet kan være så høyt som 20.000 hvert år.

Ifølge en rapport en menneskerettighetskommisjon i Pakistan utga i april, ble 869 mennesker ofre for æresdrap i fjor.

I de fleste æresdrapssakene er det kvinnens familie som står bak. I en del tilfeller får familien andre personer til å gjennomføre drapet. Ifølge Wasim Wagha i Aurat Foundation gir loven familien mulighet til å «tilgi» gjerningsmannen. Dermed kan drapsmannen ikke straffes.

Det har blitt rapportert om æresbasert vold i Afghanistan, Bangladesh, Brasil, Canada, Ecuador, Egypt, Frankrike, Tyskland, India, Irak, Iran, Italia, Jordan, Marokko, Pakistan, Sverige, Tyrkia, Uganda, Storbritannia og USA, ifølge en ny FN-rapport.

De fleste æresdrap som begås i Midtøsten, skjer i rurale områder. Angrepet på tirsdag denne uken var uvanlig fordi det skjedde på et offentlig sted i en stor by.

SISTE NYTT

Siste nytt