Vatikanets julekrybbe latterliggjøres: «Darth Vader og noen bildeler»

Julekrybben som er satt opp på Petersplassen i år blir møtt med latter og kritikk. Utstillingen inneholder blant annet en astronaut og en figur som sammenlignes med Darth Vader.

Vatikanets julekrybbe

Mange har reagert på at årets julekrybbe inneholder en astronaut og en figur med skjold og hjelm. Den minimalistiske utstillingen har ingen stall eller andre bakgrunnselementer.

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Siden 1980-tallet har det vært tradisjon å sette opp en julekrybbe foran Peterskirken til jul.

Det siste tiåret har utstillingene blitt donert fra forskjellige italienske regioner, og i år kommer figurene fra byen Castelli i Abruzzo-regionen.

Byen er kjent for keramikk, og årets utstilling er laget av kunststudenter og lærere.

Den består av 19 keramikkfigurer, blant dem tradisjonelle figurer som Jesusbarnet, jomfru Maria, en engel og flere dyr.

Noen av de andre figurene har imidlertid fått flere til å heve øyenbrynene.

– Det er ganske kaldt, og hvorfor er det en astronaut der? Jeg skjønner ikke helt hva som skjer, sier Anna Zocchi, en offentlig ansatt i Roma, til The Times.

Vatikanets julekrybbe

Årets utstilling ble åpnet fredag i forrige uke.

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

«Komisk dårlig»

Samlingen er ikke ny, den ble laget i tidsrommet 1965-1975, og består egentlig av 54 figurer. Astronauten ble laget etter månelandingen i 1969.

En annen av figurene er utstyrt med skjold, spyd og en hjelm med hodeskalle på. Denne har blant annet blitt sammenlignet med Star Wars-figuren Darth Vader, skriver Reuters.

– Med pandemien og alt sammen hadde nok både kristne og andre forventet et tegn til gjenfødelse. Dette har forvirret og gjort mange bedrøvet, sier Alfredo Chiarelli, som selger religiøse gjenstander på Petersplassen.

Den katolske turguiden Mountain Butorac skriver på Twitter at utstillingen ser ut som «noen bildeler, barneleker og en astronaut.»

Avisen Catholic Herald kaller utstillingen «en pinlig sci-fi-krybbe», og skriver at den «komisk dårlige» julekrybben har blitt beskyldt for å være djevelsk, hedensk og avgudsdyrkende.

– Utradisjonell

Visepresident ved kunstskolen F.A. Grue, Marcello Mancini, sier til Catholic News Agency at mange har satt pris på utstillingen tidligere.

– Jeg blir lei meg når jeg hører om reaksjonene, at folk ikke liker det. Det er en julekrybbe som må ses i lys av den historiske perioden da den ble laget, sier han.

Han forklarer at figuren med hjelm og skjold skal forestille en romersk centurion, som igjen skal være et symbol på en stor synder.

– Jeg vet ikke helt hvilken kritikk jeg skal svare på. Utstillingen er rik på symboler og uttrykk som utgjør en utradisjonell tolkning av julekrybben, sier Mancini.

Utstillingen har tidligere vært i Jerusalem, Betlehem og Tel Aviv.

Vatikanets julekrybbe

Vatikanets julekrybbe pleier å være en populær attraksjon rundt juletider.

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Vatikanet: «Noe annerledes»

Vatikanet skriver i en pressemelding at kunstverkene er inspirert av oldtidens greske, egyptiske og sumeriske kulturer.

Vatikanets avis kaller utstillingen «noe annerledes», og skriver at de som reagerer negativt kanskje ikke har forstått «den skjulte historien».

Det er ikke uvanlig med variasjon i juleutstillingene til Vatikanet. Tidligere versjoner har inneholdt en ødelagt båt for å symbolisere båtflyktninger, og en person som besøker en innsatt i en fengselscelle.

Pave Frans understreket i fjor at det har blitt tradisjon å legge til symbolske figurer, selv om de ikke har noen åpenbar tilknytning til et evangelium.

SISTE NYTT

Siste nytt