Varslet om skredet – ble ikke trodd

En mann varslet desperat sjefen sin, som igjen varslet redningsmannskapet. Men sjefen ble ikke trodd, og redningsarbeidet startet ikke før nesten tre timer senere.

Mann reddet ut av hotellet som ble rammet av snøras i Farindola i Italia

Onsdag kveld rammet snøskredet byen Farindola og ikke minst Hotel «Rigopiano» der 28 personer befant seg. Italienske myndigheter bekrefter nå at fire er døde og at tre har overlevd. Resten er savnet.

Etter skredet tok Giampiero Parete og en annen overlevende seg inn i en bil, der en av mennene ringte sjefen sin for å fortelle om det som hadde skjedd.

Oversikt Rigopiano

BEGRAVD: Det meste av Hotel «Rigopiano» er nå begravd av snø.

Foto: Handout / AFP

Les også: – Jeg har mistet alt. Under skredet ligger familien min

– Han ringte meg og sa: "Hjelp meg! Et skred har truffet og hotellet er ikke der lenger. Det har forsvunnet. Det er begravd. Jeg og en annen er her, men du må varsle redningsarbeidere", forteller restauranteier Quintino Marcella til Sky TG24.

Marcella mottok samtalen kokken sin halv seks og ringte fylkets beredskapssenter med en gang. Der fikk han beskjed om at hotellet hadde ringt to til tre timer i forveien og sagt at alt var i orden og at han ikke trengte å bekymre seg.

Ble ikke trodd

Han prøvde desperat å ringe andre nødetater, men ingen tok ham seriøst.

– Han fortsatte å rope til meg: "Hjelp, hjelp, hjelp, hjelp", forteller restauranteieren.

Hotel rigopiano etter skredet

TATT AV SKRED: Bilde tatt inne i hotell Rigopiano etter snøskredet.

Foto: Guardia Di Finanza Press Office / AP

Ikke før klokken åtte ble hjelpearbeiderne satt i gang. Hele to og en halv time etter at Marcella varslet om skredet for første gang.

Lokale myndigheter sier de har rykket ut med 20 personer, syv brannmannskap, to patruljer fra fjellredningstjenesten, seks ambulanser og med politifolk. Det er også satt inn helikopter i søket.

Les også: Flere døde, 30 savnet

illustrasjon om snøskred i Italia på 19 januar 2017
Foto: Marco Vaglieri - Harald Jansson / NRK

Forsvarer responstiden

Skredet gikk i fjellet Gran Sasso i Abruzzuregionen, i det samme området som ble rammet av flere jordskjelv i går og i oktober i fjor. Rundt 300 mennesker døde i skjelvene i oktober.

Den regionale sjefen for samfunnssikkerhet, Fabrizio Curcio, forsvarer responstiden.

– Myndighetene står ovenfor to eksepsjonelle hendelser, som alene ville skapt store vanskeligheter, sier Curcio.

– De som er trygge må bli værende i hjemmene sine på grunn av det massive snøværet. Men de som er i de jordskjelv-utsatte områdene må komme seg vekk. Det å putte disse to elementene sammen er ekstremt komplisert, sier han.

Interiørt hotellet som er rammet av snøskred i Farindola i Italia

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.