Hopp til innhold

Varsler massedemonstrasjoner i Egypt i dag

Det muslimske brorskapet ber sine tilhengere demonstrere mot militærkuppet etter fredagsbønnen i dag. I morgentimene har islamister angrepet sikkerhetsstyrker og en soldat blitt drept.

Morsi-tilhengere

Flere tusen medlemmer av Det muslimske brorskapet demonstrerte i Kairo torsdag kveld, mange av dem med bilder av den avsatte presidenten.

Foto: MAHMOUD KHALED / AFP

Se direkte fra Kairo

Et medlem av brorskapet

Et medlem av Det muslimske brorskapet holder et bilde av den avsatte presidenten, Mohamed Morsi, utenfor Raba Al Adaawyia-moskeen i Kairo torsdag.

Foto: MAHMOUD KHALED / AFP

En koalisjon av islamister, ledet av Det muslimske brorskapet, tar til orde for massedemonstrasjoner i dag som et svar på onsdagens militærkupp, skriver Al Jazeera.

Tilhengerne oppfordres til å ta del i en «Avviselsens fredag» etter fredagsbønnen.

Fredag ettermiddag, etter den ukentlige bønnen, er det vanligste tidspunktet for store demonstrasjoner i muslimske land.

Allerede tidlig fredag morgen skal flere titalls mennesker være såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Morsi i forkant av demonstrasjonene.

Sammenstøtene skal ha funnet sted i Nil-deltaet, nord for Kairo.

– Vil tillate fredelige protester

Hærledelsen sa i en uttalelse natt til fredag at de vil tillate fredelige protester.

– Fredelige protester og ytringsfrihet er en menneskerett, men dersom retten til å protestere misbrukes, kan den true nasjonale interesser og økonomien, ifølge hæren.

I uttalelsen sa hæren også at de «utelukker vilkårlige tiltak mot enhver politisk gruppe».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Medlemmer av brorskapet

Medlemmer av Det muslimske brorskapet utenfor Raba Al Adaawyia-moskeen i Kairo torsdag.

Foto: MAHMOUD KHALED / AFP

Arrestasjonene fortsetter

Samtidig som hæren sier at den vil inkludere islamistene, fortsetter arrestasjonene av ledere i Det muslimske brorskapet.

Brorskapets leder Mohamed Badie ble arrestert torsdag, angivelig like ved grensen til Libya.

Han er siktet for å ha oppildnet til drap på demonstranter foran bevegelsens hovedkvarter sør i Kairo søndag.

Også andre ledere er arrestert, og tidligere president Morsi og 35 andre høytstående medlemmer av brorskapet har blitt ilagt reiseforbud.

For Morsis vedkommende er reiseforbudet foreløpig av akademisk interesse, ettersom han fortsatt holdes i arrest av hæren.

Islamist-angrep på Sinai

Egyptiske islamister gjennomførte flere angrep mot sikkerhetsstyrker på Sinai-halvøya natt til fredag.

Sinai er et av områdene i Egypt der militante islamister står sterkt, og noen av dem hadde truet med represalier etter at president Morsi ble styrtet onsdag.

Totalt var det fire angrep, to mot militære sjekkpunkter, ett mot en politistasjon og ett mot el-Arish-flyplassen, der militære fly er stasjonert.

Gjerningsmennene brukte maskingevær og raketter og én soldat ble drept og tre skadet i angrepene, melder nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt