NRK Meny
Normal

– USA vurderer å slutte å spionere på statsledere

I kjølvannet av overvåkningsskandalen i USA varsler president Barack Obama en fullstendig gjennomgang av hvordan landet henter inn informasjon. Det kan få dramatiske følger.

Barack Obama

USAs president Barack Obama varsler nå en stor gjennomgang av hvordan den amerikanske etterretningen jobber.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Ifølge kilder nyhetsbyrået AP har i Det hvite hus vurderer amerikanske myndigheter nå om de skal slutte helt med å spionere på andre statsledere.

På en pressekonferanse i går varslet Obama en fullstendig gjennomgang av det amerikanske overvåkningsprogrammet, samtidig som har får mye kritikk fra egne politiske rekker.

– For det første så kommer jeg ikke til å svare på alle de antagelsene som har kommet i pressen, men det jeg kommer til å si er at de nasjonale sikkerhetsoperasjonene har som regel et mål og det er å se til at amerikanske borgere er trygge og at jeg tar de riktige avgjørelsene, sa Obama til pressen inne på Det hvite hus, før han fortsatte.

– Jeg er den som tar avgjørelse basert på den informasjonen som er samlet inn, men de er involvert i en lang rekke saker og vi gir dem politiske retningslinjer, men det vi har sett i det siste er at de nok har gapt over for mye og vi vil derfor se nærmere på hvilke oppgaver de nå gjør. Vi skal derfor nå gjennomføre en fullstendig gjennomgang av hvordan vi henter inn informasjon i utlandet, sa Obama til pressen.

Kritikk

Senator Dianne Feinstein, som tilhører Det demokratiske partiet, synes ikke hennes komité er blitt godt nok informert om virksomheten til National Security Agency (NSA).

– Når det gjelder NSAs innhenting av etterretning fra lederne for land som er USAs allierte – inkludert Frankrike, Spania, Mexico og Tyskland – så la meg gjøre det helt klart at dette er noe jeg er imot, sa Feinstein mandag.

Den amerikanske ambassaden like ved Riksdagen i Berlin

Den omfattende avlyttingen av Angela Merkel skal ha foregått fra den amerikanske ambassaden som ligger like ved Riksdagen i Berlin.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters


Tysklands Angela Merkels og flere andre topplederes telefoner skal ha blitt avlyttet av amerikanerne. Ettersom avlyttingsskandalen vokser, kjølner også forholdet mellom EU og USA. Enkelte mener også forhandlinger om en frihandelsavtale bør legges på is.

I Tyskland krever det konservative regjeringspartiet CSU at forhandlingene om en slik avtale skrinlegges, meldte nyhetsmagasinet Der Spiegel søndag. Kravet
reises av økonomiminister Ilse Wagner i delstaten Bayern.

Sosialdemokraten Sigmar Gabriel, som kan bli visestatsminister i en ny storkoalisjon i Berlin, har tidligere vært inne på det samme. Gabriel snakker i klartekst: Tyskland kan ikke drive frihandel med et land som krenker tyske borgeres grunnleggende rettigheter, sier han.

Lite oppmerksomhet i USA

Selv om avlyttingen av Merkel har fått størst internasjonal oppmerksomhet, er hun langt fra det eneste offeret for amerikanernes angivelige nysgjerrighet. Mexicos president Enrique Pena Nieto og Brasils statssjef Dilma Rousseff skal også være blant ofrene.

USAs president Barack Obama varsler full gjenomgang av overvåkingstjenestene, etter rapporter om at politikere i Europa og millioner av europeere er blitt overvåket. Men Obama vil ikke kommentere det han kaller "spekulasjoner i pressen".

Video: Obama: - Vil ikke bekrefte spekulasjoner


I tillegg skal amerikanerne ha overvåket 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike i en to måneders periode rundt årsskriftet, og 60 millioner samtaler i Spania i løpet av desember i fjor.

Dette har fått både spanjolene og franskmennene til å se rødt og kalt inn USAs ambassadører i respektive land inn på teppet med klar beskjed om at dette er «upassende og uakseptabelt».

Mens protestene er mange og høylytte i Europa og Latin-Amerika, får ikke affæren samme oppmerksomhet i USA. – Vi forstår ikke hvor viktig dette er i Europa, sier den amerikanske analytikeren Heather Conley til nyhetsbyrået AFP.

Men i går kveld gikk Obama med på at den amerikanske overvåkningsorganisasjonen skal går etter i sømmene, og skal etter sigende vurdere om avlyttingen av statsledere skal opphøre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt