Hopp til innhold

Varsler folk om dårlig luft for første gang

BEIJING (NRK): Luftforurensningen i Beijing har vært ekstrem i årevis, men først i dag varsler myndighetene om den.

Beijingluft

Dette dårlige lufta gjør det vanskelig å få øye på bygningene i Beijing.

Foto: JASON LEE / Reuters

CO₂ i atmosfæren
424 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

Det betyr stengte skoler og restriksjoner på fabrikkene og trafikken i byen.

Rødt er det høyeste av fire nivåer i varslingssystemet som kom på plass for få år siden, men som inntil i dag ikke har vært tatt i bruk. Nivået betyr at myndighetene regner med at den tykke, sterkt forurensende smogen skal ligge over byen de neste tre dagene.

Også i forrige uke var lufta elendig i den kinesiske hovedstaden. Men selv om forurensningen var enda verre enn nå, ble ikke varslet utstedt.

Nøler med å sende ut forurensningsvarsel

Kinas myndigheter har lenge nølt med å sende ut varsel. Konsekvensene av et rødt varsel er nemlig kostbart for både myndigheter og fabrikkeiere. Byggeplasser må redusere aktiviteten og fabrikker stopper opp. Biltrafikken skal begrenses og det går igjen utover varetransporten.

Press fra befolkningen fører til at Kinas hovedstad sender ut rødt varsel om høy forurensning for aller første gang. Miljømyndighetene var i tillegg ute i helgen og advarte kommuner som ikke tar i bruk varslingen på sterkt forurensede dager om at de kan bli straffet dersom de lar være å bruke systemet.

Langt over anbefalingene

Mandag var partikkeltettheten i luften på nesten 300 mikrogram per kubikkmeter, langt over anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som har en maksgrense på 25.

Når nivået er over 500, er luftforurensningen så ekstrem at det ikke finnes noen karakteristikk for hvor skadelig den er. I forrige uke var nivået på 678.

Mesteparten av luftforurensingen skyldes utslipp fra kullkraftverk, i tillegg til utslipp fra biltrafikken og anleggsarbeid.

Tidligere i år opplyste det kinesiske miljøverndepartementet at bare åtte av 74 storbyer hadde en luftforurensning mer enn det som er helsemessig forsvarlig i 2014.

I begynnelsen av november ble det gjort registreringer som var 50 ganger over anbefalt nivå nordøst i Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt