NRK Meny
Normal

Varsler bråk i Sør-Afrikas nasjonalforsamling

NAIROBI (NRK): Ettermiddagens tale om rikets tilstand i Sør-Afrika kan ende i buing og ubehagelige spørsmål om egen pengebruk for president Jacob Zuma.

Julius Malema, leader of the opposition Economic Freedom Fighters, leaves parliament with supporters in Cape Town

Julius Malema leder EFF, Economic Freedom Fighters, er klar for kamp under dagens møte.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

– Betal tilbake pengene våre!

Det ropte opposisjonen taktfast sist gang Sør-Afrikas president Jacob Zuma talte til nasjonalforsamlingen. Det var i august i fjor. Den gangen måtte møtet avbrytes etter gjentatte rop og uroligheter.

Derfor er det knyttet stor spenning til hva som kommer til å skje i ettermiddag, når Zuma skal holde sin tale om rikets tilstand. Talen skal sendes direkte på TV, og alles øyne er rettet mot det ventede dramaet i nasjonalforsamlingen.

Jacob Zuma

Jacob Zuma kan møte mye motbør under sin tale til nasjonalforsamlingen idag

Foto: SALIM HENRY / REUTERS

Kan bli slåsskamp

Sikkerheten er styrket før dagens tale for å unngå slosskamp. Sikkerhetsvaktene skal ha blitt sendt på selvforsvarskurs for å være forberedt.

Den ellers rolige nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika har blitt åsted for heftige diskusjoner etter at det venstreorienterte partiet EFF, Economic Freedom Fighters, vant 25 seter i valget i fjor vår. De har alltid på seg røde overaller og bereter for å vise sympati med arbeiderklassen.

Lederen for EFF, Julius Malema, har varslet at han vil stille tøffe spørsmål til presidenten idag med krav om tilbakebetaling av over 100 millioner kroner til staten.

Jacob Zumas hjem i KwaZulu-Natal i Sør-Afrika.

Her er presidentens omstridte eiendom.

Foto: STRINGER / Afp

Det betyr at selve innholdet i talen har kommet i bakgrunnen, selv om landets aviser for eksempel skriver at folk i Sør-Afrika forventer at presidenten tar opp energikrisen i landet.

Anklager om korrupsjon

Bråket rundt presidenten startet da det kom fram at Zuma har pusset opp sitt private palass for 140 millioner kroner. Statens ombudsmann har ment at han bør betale tilbake pengene. Selv nekter Zuma fortsatt for at han har gjort noe galt og hevder at oppgraderingen var nødvendig for å sikre boligen.

Julius Maleme, som tidligere var leder for ungdomspartiet til ANC, har sagt til radiostasjonen 702 at han vil stille spørsmål om pengebruken idag på en høflig måte.

Om han faktisk vil gjøre det og hvordan presidenten eventuelt vil svare, får vi se når presidenten går på talerstolen kl 18 i ettermiddag.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt