Hopp til innhold

Varmerekorder står for fall i Europa

Det er ventet rekordhøye temperaturer i store deler av Europa denne uka. Allerede onsdag ettermiddag ble to varmerekorder slått. Det er varslet opp mot 40 grader i flere land.

Folk i Paris takler sommervarmen på ulike måter. Nyhetsbyrået Reuters forsøkte også å finne ut hvor lang tid det tar for sjokoladeutgaven av Eifeltårnet å smelte når det er 39 grader ute. Det tok 10 minutter.

Folk i Paris takler sommervarmen på ulike måter. Nyhetsbyrået Reuters forsøkte også å finne ut hvor lang tid det tar for sjokoladeutgaven av Eiffeltårnet å smelte når det er 39 grader ute. Det tok 10 minutter.

Mens de rekordhøye temperaturene på mange måter har latt vente på seg i Norge så langt i sommer, har store deler av Europa og USA svettet bort i temperaturer opp mot 40 grader.

Men i motsetning til forrige måneds hetebølge, som rammet hardest lenger sør, er varmen som denne uken er på vei, ventet å dra seg mot det nordlige Europa.

Så langt har også juli vært varm, og torsdag kan gradestokken passere 40-tallet for første gang så langt nord som i Nederland. Samme dag kan også Frankrikes hovedstad slå sin mer enn 70 år gamle varmerekord på 40,4 grader.

Onsdag ettermiddag ble varmerekordene slått både i Nederland og Belgia, melder nyhetsbyrået AFP.

Tidenes høyeste temperatur i Nederland ble målt til 38,8 grader, mens i Belgia var det enda litt varmere, hvor den høyeste temperaturen var 38,9 grader.

Ifølge Statsmeteorolog Bente Wahl er det ventet rundt 35 grader i London i morgen, noe som er langt over normalen og oppunder den gamle varmerekorden på 38,5 grader i den britiske hovedstaden. Med en mulig varmerekord på trappene, advares nå astmatikere i Storbritannia.

– Kloden har blitt varmere

Wahl bekrefter at temperaturene har ligget langt over normalen.

På verdensbasis har juni aldri vært varmere med en global gjennomsnittstemperaturen for måneden på 15,9 grader, som er ny temperaturrekord, ifølge amerikanske meteorologer.

– Hetebølger i Europa er ikke noe uvanlig, men kloden vår har blitt varmere og makstemperaturene har derfor blitt høyere, sier hun.

Hetebølge i Europa

Statsmeteorolog Bente Wahl sier at temperaturene har vært høyere enn normalt.

Foto: Valery Hache / AFP

Bruker fontener som basseng

Frankrike målte sin varmeste måned gjennom tidene i juni, noe som er uvanlig ettersom juli vanligvis er varmere enn juni. Det ble også satt varmerekord på landsbasis med 45,9 grader i byen Gallargues-le-Montreux sørøst i Frankrike, midt mellom byene Montpellier og Nîmes.

Opphetede turister har derfor benyttet fontener og dammer til å kjøle seg ned.

Hetebølge i Paris

Torsdag kan Paris slå sin over 70 år gamle varmerekord på 40,4 grader.

Foto: Bertrand Guay / AFP

Også på den andre siden av Atlanterhavet har varmen slått inn for fullt. I USA har seks personer omkommet som følge av varmen den siste tiden. Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, erklærte tidligere denne måneden krisetilstand i byen, og politiet oppfordret folk til å holde seg innendørs og få i seg nok væske.

I tillegg ble en rekke arrangementer som blant annet en festival i Central Park og New York Triathlon avlyst.

Statsmeteorolog Wahl forteller imidlertid at temperaturen i New York nå har stabilisert seg innafor det man kan kalle normalen på 28–30 grader.

Nå kommer sommervarmen til Norge

Gradestokken har så vidt nærmet seg 30 grader så langt i sommer, men til helgen er det ventet at hetebølgen fra det sørlige Europa har kommet seg lenger nord og gir varmt norsk sommervær.

– Det skal bli varmere og varmere de neste dagene, sier Wahl, som legger til at det også er en mulighet for at årets første tropenatt kommer til helgen.

Tour de France i varmen

Det har vært varmt for årets Tour de France-ryttere. Tirsdag var det utplassert ekstra vannstasjoner og fotbad med iskaldt vann. Været har imidlertid ikke hindret publikum i å komme å heie.

Foto: Jeff Pachoud / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt