Hopp til innhold

Varmerekord i verdenshavene – kan gi orkaner og skogbranner

I deler av Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav ble det satt nye varmerekorder i mars. Resultatet kan bli kraftigere orkaner og flere skogbranner i Amazonas og Australia.

Ksrt som viser temperaturer i verden i mars. De mørkerøde er der det er rekordvarmt. Alle rød/rosafater viser mars-temperaturer over normalen.

Kart som viser avvik fra normal-temperaturer i verden i mars. De mørkerøde er der det er rekordvarmt. Alle rød/rosafarger viser mars-temperaturer over normalen.

Foto: NOAA

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

En oversikt fra USAs Nasjonale hav- og atmosfære-byrå (NOAA), viser at havene nesten over hele verden var varmere enn normalen i mars,

Årets marsmåned har vært rekordvarm både til lands og til vanns. De varme verdenshavene bekymrer meteorologer som ser på hvordan været vil bli fremover i 2020, skriver Bloomberg News.

Gjennomsnittlig er temperaturen i verdenshavene 0,83 grader over det normale. Bare målingen på 0,86 grader fra 2016 har vært høyere.

Varmen fordeler seg ikke likt og det er særlig havene rundt ekvator som «koker» mer enn vanlig.

– De tropiske havene er varmere enn normalt overalt, sier Michelle L’Heureux USAs Senter for klmavarsling.

Oversvømmelsene i Houston på grunn av orkanen Harvey

Orkanen «Harvey» førte til enorme ødeleggelser i Houston i 2017.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

– Er mat for orkaner

– Været er ganske følsomt for om havoverflaten er varm eller kald, sier klimaforsker ved Cicero, Bjørn Samset, til NRK.

Et av værfenomene som styres av varmere hav er de orkanene av i Atlanterhavet som slår inn over østkysten av Amerika.

– Temperaturen ved havoverflaten er mat for orkanene, det som gir dem styrken sin. Jo varmere havoveflaten er, jo kraftigere vil en orkan bli når den først kommer i gang, sier Samset.

Orkanen «Harvey», som herjet i Texas i 2017, er et eksempel på hvordan varmere havoverflate styrker orkaner.

Da «Harvey» passerte over den meksikanske Yucatan-halvøta var den ikke spesielt kraftig.

Fordi vannet i Det karibiske hav var varmere enn normalt det året, styrket «Harvey» seg kraftig på vei nordvestover mot Texas. Resultatet var at den var en kategori 4-orkan da den traff land.

Store deler av Texas ble oversvømmet, minst 68 mennesker mistet livet og det ble gjort ødeleggelser for 125 milliarder dollar.

Brann i Australia

De enorme brannene i Australia i vinter brant rundt 186.000 kvadratkilometer, ødela over 5900 bygninger og drepte minst 34 mennesker.

Foto: Dan Himbrechts / AP

Trekker vann bort fra land

Havene kan også han innvirkning på skogbranner i Amazonas og Australia.

– Når havoverflaten er varm, blir luften over varmere både om dagen og om natten. Da øker også fordampingen. På land kan vi da fort få temperaturrekorder og tørkeperioder, og også andre typer ekstremvær, sier Samset.

Et eksempel er at Det indiske hav i fjor var særlig varmt utenfor kysten av Afrika. Det dro stormene diit og etterlot seg tørke på den andre siden av Det indiske hav, ved Australia.

Resultatet ble at Australia opplevde enorme skogbranner i vinter.

Også i Amazonas har forskere vist at varmen på havoverflaten i det tropiske Atlanterhavet henger sammen med størrelsen på skogbranner i Amazonas.

Fire varmeste de siste fem månedene

Marsmånedene i 2016, 2017, 2019 og nå i 2020 er det eneste månedene der temperaturen har vært mer enn 1,0 grad celsius over normalen.

Bjørn Samset sier at varmere hav er en av de merkbare konsekvensene av klimaendringene.

– Havtemperaturene stiger jevnt og trutt og vi har sett massevis av termperaturrekorder de siste årene, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt