Hopp til innhold

Varg Vikernes i retten i Paris

PARIS (NRK.no): I ettermiddag ankom nordmannen Varg Vikernes i retten, tiltalt for offentlig oppfordring til rasehat og for å ha forsvart krigsforbrytelser. Flere tilhengere av death metal-musikeren har møtt opp.

Varg Vikernes

Franske myndigheter mente først at Vikernes hadde planlagt en stor terroraksjon. Nå er han tiltalt for rasistiske ytringer.

Foto: Rustem Adagamov

Vikernes' gård

Vikernes har flyttet fra Norge og har slått seg ned på denne gården i nærheten av Salon La Tour.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Rettslokale i Paris

Utenfor rettslokalet hvor Vikernes skal møte torsdag.

Foto: Marit Kolberg / NRK
  • SISTE: Like før klokken 13.30 ankom Varg Vikernes rettslokalet iført militærcaps og en brun hettegenser.

I juli ble nordmannen pågrepet i Corrèze sentralt i Frankrike. Fransk politi stormet småbruket hans i landsbyen Salon La Tour og arresterte både ham og den gravide kona hans.

De første meldingene gikk ut på at han skulle ha planlagt en terroraksjon.

– Ingen terrorplaner

– Denne personen, som er nær den nynazistiske bevegelsen, representerer en potensiell fare for samfunnet, noe som vises i de voldelige uttalelsene hans på internett, skrev det franske innenriksdepartementet i en pressemelding. Innenriksminister Manuel Valls omtalte Vikernes som en sympatisør med Anders Behring Breivik.

Men nordmannen ble løslatt to-tre dager senere fordi fransk politi ikke kunne finne bevis for noen slike planer.

I stedet ble det tatt ut tiltale for rasistiske utsagn, noe som førte til kritikk mot politiet for å ha gått for høyt ut på banen.

Franske myndigheter vurderte også å få Vikernes kastet ut av landet. Men en lokal nemd i Corrèze uttalte at nordmannens aktiviteter og bloggskriving ikke utgjorde noen trussel mot Frankrike.

– Rasistisk blogging

Vikernes må møte i retten og svare for anklager om rasistiske blogginnlegg om jøder og muslimer.

Lovbestemmelsene om rasehat som han er tiltalt for, har en strafferamme på ett års fengsel. Vigernes, som er musiker, hevder at det foregår et folkemord i Europa, og sier at hans blogginnlegg er advarsler i selvforsvar.

– Jeg ønsker å bli siktet for å ha spredd hat mot dem som forsøker å utslette Europa. Jeg vil påberope meg at jeg handlet i selvforsvar, og vil bevise for retten at jeg hadde god grunn til å eksponere Europas fiender, skrev han på bloggen sin i august.

– Varg forstyrrer ingen

Laurent Thorion

Laurent Thorion har møtt opp utenfor rettslokalet for å vise sin støtte.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Utenfor rettslokalet har en ung franskmann dukket opp. Han er kledd i militærbukser, har et vikingsmykke rundt halsen og håret og skjegget gjør at han minner om den omstridte nordmannen.

– Jeg er her for å vise min støtte. Jeg har vært fan av Burzum i 15 år og digger musikken hans, sier Laurent Thorion til NRK.no.

Han er uenig i at Vikernes har ekstreme meninger og hevder nordmannen lever et rolig liv i Frankrike hvor han lager musikk uten å forstyrre noen.

– Det franske myndigheter har gjort er helt uakseptabelt. Jeg reagerte kraftig på hvordan de stormet huset hans og terroriserte familien hans, sier Thorion.

– Selv jeg som er franskmann er ikke fri til å mene og tenke det jeg vil.

Ber om støttedemonstrasjoner

På bloggen sin ber Vikernes støttespillere som Thorion om å møte opp utenfor rettssalen og på Facebook er det opprettet en gruppe der mange har sagt at de vil stille. Der blir tiltalen mot ham kalt heksejakt og politisk undertrykkelse.

Ifølge den franske avisen Le Point er Vikernes også tiltalt for å ha unnskyldt kriminalitet mot menneskeheten. Et lovbrudd som kan koste ham 45.000 euro og fem år i fengsel, skriver avisen.

Nordmannen ber ikke bare om støttedemonstrasjoner, han trenger også penger. Støttespillerne blir bedt om å gi gaver til nordmannen, på bloggen skriver han at han allerede har mottatt rundt 15.000 euro.

Har bedt om erstatning

Vikernes trenger penger hvis han skal saksøke franske myndigheter for pågripelsen og måten antiterrorpolitiet gikk fram på under pågripelsen.

Han beskrev da på sine nettsider hvordan politiet skjøt for å få opp dørene, traumatiserte barna, kastet ham og hans gravide kone i fengsel og holdt dem der i to–tre dager mens hans livredde barn ble plassert hos besteforeldrene.

Politiet gikk til aksjon mot Vikernes etter at hans kone Marie hadde anskaffet fire rifler. Paret hadde lagret masse hermetikk på gården og kona hadde kjøpt våpen fordi paret hadde en filosofi om at de ønsket å leve på siden av det vanlige samfunnet. Det var også grunnen til at kona hadde kjøpt våpnene, sa Vikernes' advokat til NRK.

Presse dekker Vikernes-saken

Mange pressefolk har fattet interesse for saken mot den rasismetiltalte nordmannen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt