Hopp til innhold

Varg Vikernes er løslatt

Varg Vikernes er løslatt, bekrefter påtalemyndigheten i Frankrike til NRK. Han må likevel møte i retten om for brudd på den franske rasismeloven.

Vikernes fraktes i bil 2

FRAKTES BORT: Ifølge TV 2 ble Varg Vikernes faktet bort i denne bilen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Marit Kolberg, Frankrike
Foto: NRK

Den franske påtalemyndigheten bekrefter til NRK.no at Varg Vikernes ble løslatt klokken 19.00 torsdag kveld.

Politiet klarte ikke å avdekke konkrete terrorplaner eller terrormål og Vikernes vil ikke bli straffeforfulgt for dette. Tirsdag morgen ble han pågrepet i sitt hjem sammen med konen mistenkt for å planlegge terrorhandlinger.

Må møte i retten

Varg Vikernes

Varg Vikernes er løslatt fra fransk varetekt.

Foto: Rustem Adagamov

Vikernes vil likevel måtte stille i retten for brudd på rasismeloven i Frankrike.

– Det vil likevel bli rettsak knyttet til en tiltale om rasisme-provokasjoner av jøder og muslimer på internett, sier Agnès Thibault-Lecuivre, dommer og talskvinne for påtalemyndighetene i Frankrike.

Det er usikkert nøyaktig når rettssaken mot Vikernes vil bli berammet. Da NRK.no snakket med Thibault-Lecuivre tirsdag kveld antydet hun at saken ville bli berammet mot slutten av året. Tidligere tirsdag opplyste hun om at det var snakk om uker. Hun vil uansett ikke si noe om hvor streng straff Vikernes risikerer.

– Nei, jeg ønsker ikke å si noe som helst om det. Det gjenstår ennå en del av etterforskningen og vi skal blant annet undersøke PC-en hans grundigere.

I denne bilen skal Varg Vikernes ha blitt kjørt bort fra politistasjonen da han ble løslatt tidligere i kveld.

Her løslates Vikernes

Blålys og sirener

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble Vikernes fraktet bort fra politistasjonen cirka klokken 19.45. NRKs reporter på stedet, Marit Kolberg, opplyser om at bilen kjørte bort med blålys og sirener. Bilen hadde sotete ruter.

Cirka ti minutter før hadde to pansrede politibiler kjørt ut fra politistasjonen, men trolig var dette bare en del av et vaktskifte, forteller NRKs reporter i Frankrike.

Grunnlaget for pågripelsen av Vikernes var blant annet at politiet hadde overvåket hans internettaktiviteter. Politiet ble oppmerksom på hans hatefulle ytringer på to konkrete blogger mot jøder og muslimer.

I månedskiftet juni-juli kjøpte også konen fire skytevåpen. 1. juli opprettet derfor politiet sak mot det fransk-norske paret. Tirsdag 16. juli gikk antiterrorpolitiet altså til aksjon i Vikernes' hjem i Salon-la-Tour i Corrèze.

Begge løslatt

Onsdag kveld ble konen til Vikernes løslatt fra varetektsfengsling. Torsdag kveld ble altså Vikernes selv løslatt. Parets tre barn er hos bestemoren et annet sted i Frankrike, men det er usikkert hvor Vikernes vil ta veien.

– Jeg vet ikke om han drar tilbake til gården eller et annet sted, sier Thibault-Lecuivre til NRK.no torsdag kveld.

Ifølge fransk lovgivning kan personer holdes i varetektsfengsel i 48 timer uten å være siktet, men dersom du er under mistanke for en terrorhandling kan dette utvides til dobbel så lang tid - 96 timer. Myndighetene kan også nekte personer forsvarer i varetektsperioden.

Etter varetektsfengslingen i første instans må personer formelt siktes dersom de fortsatt skal være i politiets varetekt under den videre etterforskningen. Som i det norske rettssystemet spiller ulike forhold som unndragelsesfare og grad av bevisforspillelsesfare inn.

– Vikernes har hatt advokat helt fra første stund, sa Thibault-Lecuivre til NRK.no onsdag.

NRK-reporter komenterer løslatelsen av Varg Vikernes.

Arnt Stefansen om løslatelse av Vikernes

SISTE NYTT

Siste nytt