NRK Meny
Normal

UD hadde tett kontakt med egyptiske myndigheter

Norske myndigheter la bredsiden til mot Egypt for å få løslatt 31 år gamle Ingvild Ask fra Mandal.

Ingvild Selvik Ask og reisefølget

Ingvild Selvik Ask og reisefølget ble løslatt natt til tirsdag.

Foto: Khaled Kandil / AP

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

I et intervju med NRK sier Ambassadør Tor Wennesland i Kairo at myndighetene hadde tett kontakt med egyptiske myndigheter.

– Vi har vært svært tett på egyptiske myndigheter, men også beduinmiljøet i Sinai, sier Wennesland.

Han sier de la bredsiden til på et svært høyt nivå. Det dreier seg om ministernivå og presidentens kontor, sier ambassadøren.

Hentet av sikkerhetstjenesten

Ingvild Selvik Ask og israeleren Ameer Hassan ble satt fri i natt etter å ha blitt bortført av beduinere på Sinaihalvøya i Egypt i forrige uke.

Wennesland sier at det pågikk forhandlinger i mist tre dager, før de to ble hentet ut med biler fra sikkerhetstjenesten.

– Deretter ble de kjørt til tjenestenes hovedkvarter. Der oppholdt de seg et par timer før de ble tatt med til Kairo, og til den norske ambassaden, sier han.

Wennesland sier løslatelsen kom brått og uventet på de to, men at det hele foregikk uten dramatikk.

– Vi snakket med henne mens hun satt fanget, og vi snakket med henne like etter at hun var løslatt. Hun sa at hun var glad for at det hele var over, og fortalte at hun ble godt behandlet, sier ambassadøren.

I Kairo blir Ask tatt hånd om av ambassaden, før hun kan reise tilbake til Norge og treffe familien sin.

– Krav ikke innfridd

Gisseltakerne krevde at to familiemedlemmer som sitter i fengsel i Kairo løslates. Wennesland sier at han ikke kjenner til detaljene i avtalen.

– Vi kjenner ikke til detaljene i avtalen som er inngått. Vi har ikke mottatt informasjon som tyder på at de to som ble krevd løslatt, er sluppet fri, sier han.

Svogeren til israeleren, Saeed Ghalia, sier til NRK at kravet om at to slektninger skulle løslates, ikke er innfridd, men at myndighetene lovet kidnapperne å jobbe videre for å få til en løslatelse.

NRK var mandag i området der den norske kvinnen ble kidnappet. Dette er et område hvor beduinene står sterkt og hvor myndighetene alltid har hatt liten kontroll.

En kilde i beduinmiljøet sier til NRK at hæren skal ha truet med voldsbruk, angivelig mot beduinenes familier.

Det foregår akkurat nå knallharde forhandlinger på Sinai der egyptiske myndigheter nekter å frigi fangene som kidnapperne krever løslatt i bytte mot den norske sørlandskvinnen.

Her ble den norske kvinnen kidnappet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt