Var han hjernen bak Paris-angrepene?

Amerikanske etterforskere mener det er 35 år gamle Salim Benghalem og ikke Abdelhamid Abaaoud, som er hovedmannen bak angrepene i Paris i november. Benghalem er dømt til 15 års fengsel i Frankrike.

Salim Benghalem

(Bilde fra propagandavideo) Salim Benghalem oppholder ser trolig i Syria. Han er dømt til 15 års fengsel i Frankrike.

Foto: HO / Afp

Siden 130 mennesker ble drept i de voldsomme angrepene den 13. november i fjor, har Abdelhamid Abaaoud vært utpekt som hovedmannen. Abaaoud døde da franske soldater stormet en leilighet i forstaden Saint-Denis fem dager etter blodbadet.

– Abaaoud var en koordinator, men etter våre opplysninger hadde ikke han kapasitet til å få gjennomført et angrep i denne størrelsesordenen, mener TRAC, Terrorism Research and Analysis Consortium, ifølge den belgiske avisen Le Soir.

– En notorisk jihadist

Franske Salim Benghalem ble dømt til 15 års fengsel in absentia tidlig i januar. Franske overvåkingsmyndigheter har lenge hatt ham i søkelyset og han er kjent som en notorisk jihadist som skal ha rekruttert mange til IS, melder BBC.

Det er ikke fastslått hvor Benghalem befinner seg, men trolig er han i Syria der han skal ha kjempet sammen med IS siden 2013.

– Det som blir beskrevet som en gruppe eller en celle, er i virkeligheten en organisasjon som bruker sitt nettverk til å frakte terrorister fra Syria til Europa, sier direktøren i TRAC, Veryan Khan, til avisen De Morgen.

Det er også antatt at Benghalem er en av dem som har voktet vestlige gisler for IS, gisler som senere ble likvidert.

Hyllet Hebdo-angrepet

Den franske sikkerhetstjenesten knytter også Benghalem til det såkalte Buttes-Chaumont-nettverket av ytterliggående islamister, som blant annet inkluderte de to brødrene Said og Chérif Kouachi som sto bak angrepet mot Charlie Hebdo.

Han blir også knyttet til Mehdi Nemmouche, mannen som angrep et jødisk museum i Brussel.

I 2014 ble han satt på USAs liste over de ti mest ettersøkte terroristene i verden, skriver Le Figaro.

I februar i fjor dukket han opp i en propagandavideo fra IS, der han hyllet angrepet på Charlie Hebdo og oppfordret til flere likende terroraksjoner.

Hvis mistankene til TRAC-etterforskerne stemmer, jakter man nå på to terrorister etter Paris-angrepene: Benghalem og Saleh Abdeslam som reiste fra Paris til Brussel dagen etter angrepet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt