Var 500 meter unna selvmordsangrep: – Lå kroppsdeler spredt over hele gaten

Minst 17 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i den afghanske provinsen Faryab tirsdag. Bare noen få minutter før angrepet var den norske frilansjournalisten Anders Sømme Hammer i gaten der bomben gikk av.

Maimana selvmordsangrep

Gjerningsmannen kjørte på en motorisert trehjuling til et marked i sentrum av provinshovedstaden Maimana, hvor han sprengte seg i luften.

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Sømme Hammer har vært journalist i Afghanistan i flere år og er nå på reportasjetur i byen Maimana i Faryab-provinsen i landet. Han hadde tidlig på morgen krysset hovedgaten i byen for å møte et intervjuobjekt på den andre siden av parken. Rett etter at intervjuet var i gang, hørte de et enormt smell.

– Jeg skjønte med en gang at dette var en bombe, og det kom røyk opp fra den andre siden av parken, forteller han til NRK.

Han løp med en gang til åstedet og forteller om kaotiske og forferdelige scener.

– Det lå drepte mennesker over hele gaten. Dette er hovedgaten i Maimana, og den er full av små butikker, forteller Sømme Hammer.

Anders Sømme Hammer i Kairo

Anders Sømme Hammer har jobbet årevis i Afghanistan, men sier at synet som møtte han etter selvmordsangrepet ikke er noe man blir vant til. Her er han avbildet i Egypt.

Foto: NRK

– Jeg gikk der bare noen minutter før og det var masse vanlige mennesker som var på jobb eller ute for å handle. Jeg så bare sivile blant de drepte og telte åtte drepte da jeg kom inn der. Da hadde de allerede begynt å bære vekk lik.

– Helt grusomt

Ifølge den norske journalisten lå kroppsdeler spredt over hele gaten og man så restene av selvmordsbomberen på en motorsykkel.

Gjerningsmannen kjørte på en motorisert trehjuling til et marked i sentrum av provinshovedstaden Maimana, hvor han sprengte seg i luften. Så langt er 17 mennesker bekreftet omkommet og minst 40 skadet.

Anders Sømme Hammer har jobbet i Afghanistan i flere år, men den type inntrykk blir man ikke vant til.

– Det er helt forferdelig, helt grusomt. Man vet at hvis man sprenger en bombe i den gaten så er det bare uskyldige sivile som blir drept, sier han.

– Det er ingen tvil om at dette angrepet var planlagt for å være så grusomt som mulig, og det fikk de til.

Ført vekk

Han forteller om kaotiske tilstander og redde mennesker i gatene. I panikken som oppsto ble Sømme Hammer selv ført vekk av afghansk etterretning rett etter angrepet.

Presidentvalget i Afghanistan skal holdes 5. april, og man knytter angrepet til et valgmøte som skal arrangeres i Maimana om et par dager. Det hadde gått ut advarsler de siste dagene om at man fryktet et angrep.

– Det jeg fikk fortalt av politi og etterretningen er at dette er et angrep gjort for å avlyse et valgmøte som var planlagt om to dager, forteller Sømme Hammer.

– Søkelys mot Taliban

Kristian Berg Harpviken, PRIO-direktør

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken sier det er knyttet stor spenning til hvordan Taliban vil forholde seg til det kommende valget.

Foto: Kallestad / Scanpix

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet, men Taliban og allierte militante grupperinger er aktive i området. De har truet med vold for å avlyse presidentvalget i april. Selv om Faryab, som ligger nordvest i Afghanistan, er langt unna kjerneområdene til Taliban sør og øst i landet, har de likevel utført en rekke angrep i provinsen tidligere.

I 2012 sto de bak et angrep på en moske i Maimana som kostet flere titalls mennesker livet.

Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, sier at søkelyset umiddelbart går mot Taliban etter dette angrepet.

– Det er knyttet stor spenning til hvordan Taliban vil forholde seg til valget. Hvorvidt de vil gjøre valget til et mål er ikke bare viktig for sikkerheten til Afghanistan, men også til landets politiske fremtid, sier han til NRK.

Han mener at dersom Taliban klarer å stikke en kjepper i hjulene med omfattende vold, vil det føre til en dårligere valgoppslutning i mange områder, og da svekkes valgresultatets legitimitet i befolkningen.

– Bekymringsfullt

Ifølge Berg Harpviken er det, om ikke overraskende, veldig bekymringsfullt at man får et slikt angrep nå.

– Vi så et mønster i løpet av fjoråret at Taliban i langt mindre grad gjennomførte angrep som rammet sivile blindt på denne måten, sier han.

– Det er en selvpålagt restriksjon i Talibans voldsbruk, men den type angrep vi så i dag og har sett den siste tiden viser at de også er villige til å ty til den typen vold som rammer fullstendig blindt.

– Men risikerer de ikke å få befolkningen mot seg?

– Det er mye av grunnen til at Taliban-ledelsen har prøvd å stramme inn og legge noen begrensninger på hva slags type angrep de gjennomfører. De er godt klar over selv at de er avhengig av befolkningen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Maimana, Afghanistan» i nytt vindu

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt