Ukrainas president: -Våpenhvilen kan bli opphevet

Ukrainas president sier den ukeslange våpenhvilen i landet kan bli opphevet etter at opprørerne har brutt den flere ganger.

Porosjenko

INNFØRTE VÅPENHVILE: Ukrainas president besøkte Donetsk-regionen 20. juni da han senere på dagen erklærte en ukeslang våpenhvile øst i landet. Nå sier presidenten at våpenhvilen kan bli opphevet.

Foto: SERGEY BOBOK / Afp

Ukrainas president Petro Porosjenko sa tirsdag at våpenhvilen som ble innført fredag kan bli annullert.

Meldingen kommer etter at et ukrainsk militærhelikopter ble skutt ned av prorussiske separatister nær Slavjansk tidligere i dag. Ni ble drept i angrepet, ifølge AFP.

Slavjansk beskrives som en spøkelsesby. Gatene er tomme og flere områder har verken vann eller elektrisitet, skriver nyhetsbyrået. Mer enn 400 personer er drept i Ukraina siden april, hevder FN.

Slavjansk

UTEN VANN OG STRØM: En innbygger passerer et utbrent hus i Slavjansk. Separatistene i Slavjansk i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk er omringet av ukrainske styrker. AFP beskriver Slavjansk som en spøkelsesby.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Innførte ukeslang våpenhvile

I går gikk de militante prorussiske separatistene i området rundt Donetsk med på den ukeslange våpenhvilen som Petro Porosjenko erklærte fredag.

De skal også være innstilt på å gå inn i samtaler med Porosjenkos sentrale regjering i Kiev.

Prorussiske separatister tok over områdene rundt Donetsk og Luhansk i øst-Ukraina i april, og kunngjorde uavhengighet fra regjeringen i Kiev i mai.

Vil beskytte etniske russere

Selv om Vladimir Putin vil trekke tilbake mandatet for en russisk militærinvasjon i Ukraina, understreker den russiske presidenten at Moskva vil beskytte etniske russere i landet «om nødvendig».

– Vi vil alltid beskytte etniske russere i Ukraina, samt dem blant det ukrainske folk som føler at de er den del av den større russiske verden. Vi vil ikke bare observere, men reagere. Jeg håper at militære styrker ikke vil bli nødvendig, sier Putin, som tirsdag var i Wien.

FN: Over 400 drept i Ukraina siden april

423 personer har mistet livet i kampene mellom separatister og regjeringssoldater i det østlige Ukraina siden midten av april, ifølge FN.
FNs tall er for perioden 15. april til 20. juni.

Tallene inkluderer drepte russiskvennlige separatister, ukrainske soldater og sivile, sa FNs visegeneralsekretær for menneskerettigheter, Ivan Simonovic, da han tirsdag talte til Sikkerhetsrådet.

– Selv om vi ikke har fått rapporter om målrettede angrep mot sivile, undersøker vi påstander om at sikkerhetsstyrkene kunne ha tatt flere forholdsregler for å unngå sivile tap, sa Simonovic.

Simonovic opplyste også at tallet på internt fordrevne i landet har doblet seg i løpet av de to siste ukene. FNs tall på internt fordrevne er 46.100, men Simonovic understreket at tallet sannsynligvis er høyere.

SISTE NYTT

Siste nytt