Våpenhvilen i Syria er brutt

Det kom meldinger om omfattende stridshandlinger i området rundt den syriske grensebyen Ras al-Ain fredag morgen. Våpenhvilen som ble innført torsdag klokka 22:00 så ut til å være brutt.

Stridshandlinger i Ras al-Ayn

KRIGER FORTSATT: Bilde fra Ras al-Ain viser stridshandlinger. Andre steder langs frontlinjen skal det være rolig.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Det er korrespondentene til Reuters og AP i området som meldte om bruk av artilleri og håndvåpen ved Ras al-Ain fredag morgen.

Korrespondentene oppholder seg rett over grensen i den tyrkiske byen Ceylanpinar. Fra der er det mulig å høre tunge drønn og salver med maskingeværild i Syria.

Både AP og Reuters viste direktebilder fra Ras al-Ayn. Det var mulig å se store røykskyer.

Syrian Observatory for Human Rights meldte om sporadiske krigshandlinger ved Ras al-Ayn, men et det er relativt rolig i andre sektorer av frontlinjen. Det skriver AP.

Reuters skriver at stridhandlingene i Ras al-Ayn roet seg utover formiddagen.

Såret person i Ras al-Ayn

DE SOM LIDER: Fra sykehuset i Ras al-Ain. Både de militære og sivile tapene øker. AFP melder at over 500 mennesker har mistet livet til nå etter at tyrkerne gikk over grensen til Syria.

Foto: Rudaw / AFP

I går ble Tyrkia og USA enige om at det skulle innføres en midlertidig våpenhvile i Syria.

Lederne av den kurdiske styrken i området meldte på Facebook torsdag kveld at våpenhvilen skulle innføres fra klokken 22:00 lokal tid.

Det tyrkiske angrepet skulle settes på vent i 120 timer slik at de kurdiske styrkene kunne trekke seg ut. De skulle forlate et 30 kilometer dypt belte på grensen mellom Syria og Tyrkia.

Den tyrkiske avisen Yeni Safak skriver følgende på sin forside fredag morgen:

– En stor seier. Tyrkia fikk alt det ønsket.

Situasjonen i Ras al-Ayn fredag

FORTSATT KAMPER: Situasjonen i den syriske grensebyen Ras al-Ayn sent torsdag kveld. Kurderne, markert i gult, er omringet av tyrkerne. Det er her det kommer meldinger om stridshandlinger fredag morgen.

Foto: LiveUAmap

Hva godtok kurderne?

Det ble også klart at kurderne i Nord-Syria godtok avtalen mellom USA og Tyrkia, men det var uklart om de aksepterte å legge ned våpnene og trekke seg ut av området.

En av de kurdiske lederne, Razan Hiddo, sa torsdag kveld at det kurdiske folk vil nekte å leve under en tyrkisk okkupasjon.

– Alle militære operasjoner vil bli satt på pause, sa den amerikanske visepresidenten Mike Pence i Ankara torsdag kveld.

Tyrkia skal ifølge Pence avslutte militæroperasjonen etter at kurdisk milits har gjennomført sin tilbaketrekning.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu var torsdag kveld ikke enig i at det var en våpenhvile.

– Vi suspenderer operasjonen. Dette er ingen våpenhvile. Vi kan bare stanse offensiven når alle terroristelementer har trukket seg fullstendig tilbake fra sikkerhetssonen, sa utenriksministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt