Våpenhvilen i Øst-Ukraina brutt

Prorussiske opprørere har bombardert stillingene til ukrainske regjeringsstyrker gjentatte ganger siden våpenhvilen trådte i kraft ved midnatt søndag, ifølge ukrainsk militære.

Ukrainske regjeringsstyrker fotografert i nærheten av Artemivsk

Ukrainske regjeringsstyrker fotografert i nærheten av Artemivsk før våpenhvilen trådte i kraft ved midnatt natt til søndag.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Angrepene er primært rettet mot ukrainske regjeringsstyrker ved byen Debaltseve, opplyser en talsmann for militæret til nyhetsbyrået Reuters.

Det er gjennomført minst ti angrep, sier talsmannen. Også et vitne Reuters har snakket med på telefon forteller til at lyden av tungt artilleri kan høres fra Debaltseve.

Videre hevder en ikke identifisert myndighetskilde overfor AFP at to sivile er drept siden våpenhvilen trådte i kraft.

Samtidig understreker den ukrainske militærtalsmannen Vladyslav Seleznjov at våpenhvilen generelt sett overholdes. Han sier artilleriangrepene fra prorussiske opprørere er sporadiske og begrenset til enkelte områder.

Kampene raste til siste minutt

Drønnene fra skyting og artilleri ble brått avløst av stillhet i krigsherjede Donetsk da en skjør våpenhvile trådte i kraft i Øst-Ukraina ved midnatt.

Våpenhvilen er første steg i en omfattende, men ustø plan for å skape fred etter ti måneder med konflikt. Kampene raste til siste minutt mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker.

– Jeg gir ordre til Ukrainas væpnede styrker om å stanse skytingen klokken 00:00 den 15. februar, sa Ukrainas president Petro Porosjenko i en fjernsynssendt uttalelse sammen med forsvarssjef Viktor Muzjenko klokken 23 norsk tid.

Ordren fra presidenten, som for anledningen var ikledd uniformen til hærens øverstkommanderende, var i tråd med avtalen partene undertegnet i Minsk sist torsdag.

Ukrainas president Petro Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko under en pressekonferanse i Ukrainas hovedstad Kiev lørdag kveld.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Anklager hverandre

Kort tid etter midnatt melder flere kilder at bombarderingen hadde stilnet. En Reuters-korrespondent i storbyen Donetsk rapporterte om tung artilleri- og rakettild omtrent hvert femte sekund fram til våpenhvilen trådte i kraft.

Bare sekunder inn i søndagen forsvant plutselig lyden fra de tunge våpnene. En drøy time etter midnatt kunne dessuten både ukrainske tjenestemenn og journalister på bakken konstatere at våpenhvilen så ut til å holde.

Det ble imidlertid meldt om enkelte mindre sammenstøt gjennom natten, og partene anklager hverandre for å ha brutt avtalen.

Putin-forsikring

Lørdagens harde kamper styrket mistroen som innhyller den skjøre fredsavtalen mellom Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin.

Men Putin skal i en telefonkonferanse med Tysklands statsminister Angela Merkel og den franske presidenten François Hollande lørdag kveld ha gjentatt at våpenhvilen skal respekteres.

De tre lederne skal etter planen holde et telefonmøte med Ukrainas president Petro Porosjenko søndag for å evaluere situasjonen.

Merkel, Porosjenko, Hollande og Putin i Minsk

Vladimir Putin, François Hollande, Angela Merkel og Petro Porosjenko under fredsforhandlingene i Minsk sist torsdag.

Foto: MYKOLA LAZARENKO / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt