Folk strømmer ut i gatene i Gaza under våpenhvilen

GAZA/OSLO (NRK): Gatene i Gaza er i formiddagstimene fulle av mennesker som benytter seg av den fem timer lange våpenhvilen mellom Israel og Hamas.

Palestinsk kvinne med barn

For første gang på ti dager kan palestinerne på Gaza-stripen i formiddag bevege seg fritt utendørs. På bildet sitter en kvinne og hennes barn ved en kø foran en minibank i Gaza by.

Foto: Mohammed Salem / Reuters

Smilende israelske soldater

Smilende israelske soldater nær grensen til Gaza torsdag morgen etter at våpenhvilen har trådd i kraft.

Foto: Ariel Schalit / Ap
Utenfor minibank i Gaza

Det var kaos utenfor minibanken i Gaza da folk skulle ta ut penger for å handle under våpenhvilen torsdag.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Den fem timer lange våpenhvilen trådde i kraft klokken ti lokal tid (klokken ni norsk tid).

Rett før våpenhvilen trådde i kraft var det tomt i gatene i Gaza, men med en gang den trådde i kraft strømmet folk ut i gatene.

Gående, eselkjerrer og biler fylte opp gatene med mennesker som benytter de fem timene til å handle inn mat og andre nødvendigheter.

Ved en av minibankene der NRK var til stede var det så tett med folk som ville ta ut penger at stemningen var amper.

Samtidig er det slutt på de jevnlige smellene som innbyggerne i Gaza nå har hørt etter israelske angrep i ti dager.

– Normalisert på få sekunder

Også den norske legen Mads Gilbert forteller på telefon fra Gaza at området har gått fra å være helt utdødd til å yre av liv.

– Nå er det gule taxier som kjører i full fart i alle retninger for å skaffe seg mat, forteller Gilbert om gatebildet torsdag formiddag.

I tillegg til å handle så benytter folk seg av våpenhvilen til å besøke familiene sine.

– Gaza ble nesten normalisert i løpet av noen sekunder, sier den norske legen.

Våpenhvilen er kommet i stand etter et initiativ fra FN og en annen organisasjon. Målet er å få inn nødhjelp til Gaza-stripen og gi folk mulighet til å dra ut for å handle.

Drepte tre rett før våpenhvilen

Rett før våpenhvilen trådde i kraft klokken 09.00 skjøt en israelsk stridsvogn mot et hus sør på Gaza-stripen.

Tre personer ble drept og fire personer alvorlig skadet i angrepet på huset i Gaza, sier en sykehustalsmann, Ashraf al-Qudra, til nyhetsbyrået AFP.

Dermed er 230 palestinere drept i de ti dagene konflikten har rast i og rundt Gaza. En israeler er drept av en rakett som er skutt ut fra Gaza.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ødelagt bygning i Gaza

En bygning i Gaza by som ble ødelagt av et israelsk rakettangrep natt til torsdag. Den israelske hæren melder at den angrep 35 mål i Gaza før våpenhvilen trådde i kraft.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– Prøvde å ta seg inn i Israel

I morgentimene i dag stoppet israelske styrker 13 Hamas-medlemmer som prøvde å ta seg inn i Israel fra Gaza. De 13 prøvde å ta seg inn i Israel via en tunnel. En av dem ble drept i angrepet.

Palestinsk pike i Gaza

En palestinsk pike i Gaza går med en leke hun reddet ut av huset sitt etter at de ble ødelagt i et israelsk rakettangrep natt til torsdag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– I dag tidlig forhindret våre styrker et terroristangrep, sier talsmann for Det israelske forsvaret (IDF), Peter Lerner.

De militante palestinerne var på vei mot en israelsk kibbutz da de ble oppdaget, ifølge IDF. Israelske styrker drepte en av palestinerne før resten flyktet tilbake til Gaza gjennom tunnelen, opplyser Lerner.

Toppmøte i Egypt

Palestinernes president Mahmoud Abbas skal i dag møte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i Kairo i et forsøk på å finne en vei ut av krisen.

Egypt var sentral i å forhandle frem den fem timer lange våpenhvile og Hamas' nestleder Mussa Abu Marzuq er i Kairo.

De egyptiske myndighetene har lagt frem et forslag til en permanent våpenhvile som blant annet innebærer at grenseovergangene mellom Gaza og Egypt delvis skal gjenåpnes.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt