NRK Meny
Normal

Våpenhvilen allerede brutt

I morges ble en ny våpenhvile innledet på Gazastripen. Men den er allerede brutt. 

 

Våpenhvilen allerede brutt
Foto: EMILIO MORENATTI / AP

Den israelske hæren opplyser at den trakk alle sine styrker ut av Gazastripen i god tid før våpenhvilen startet klokka 06 lokal tid.

Den væpnede fløyen av Hamas sier de har skutt to raketter mot israelske mål fra Gazastripen etter at våpenhvilen startet.

 

Hamas begrunner angrepene med at noen israelske tropper fortsatt befant seg på palestinsk område.

Gruppen Islamsk Jihad sa tidligere at de hadde skutt tre raketter mot Israel etter at våpenhvilen trådte i kraft.

Bane vei for toppmøte

Dersom våpenhvilen blir vellykket, kan den bane veien for et toppmøte mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert. Den kan også bidra til at det dannes en palestinsk samlingsregjering.

Olmert gikk med på å stanse offensiven mot Gaza og trekke ut de israelske styrkene etter at Abbas ringte til ham lørdag kveld for å fortelle at en rekke palestinske væpnede grupper hadde avtalt med statsminister Ismail Haniyeh at de ville innstille utskytingen av raketter.

Palestinsk tilbud

De palestinske gruppene kom med tilbudet om å stanse rakettangrepene mot Sør-Israel dersom den israelske hæren trakk seg helt ut av Gazastripen.

Det var lørdag at en rekke væpnede palestinske grupper ble enige om å stanse rakettangrepene fra den nordlige delen av Gazastripen fra klokka 06 søndag morgen, ifølge en av Abbas’ medarbeidere, Nabil Au Rudeineh.

Beslutningen om å tilby våpenhvile ble tatt på et møte på Gazastripen der den palestinske statsministeren Ismail Haniya og representanter for en rekke militante grupper deltok. Våpenhvilen gjelder bare Gaza, ikke Vestbredden.

Ringte Olmert

Abbas, som lenge har arbeidet for å få stanset rakettangrepene fra Gaza, ringte til Olmert sent lørdag kveld for å informere ham om enigheten som var oppnådd på møtet og mellom ham og Haniya.

– Abbas fortalte statsministeren at alle de palestinske gruppene har forpliktet seg til avtalen. Til gjengjeld.ba Abbas Israel stanse sine operasjoner på Gazastripen og trekke tilbake sine styrker. Statsministeren svarte at Israel ville svare positivt, sa Olmerts talskvinne Miri Eisin.

Over 400 palestinere og tre israelere er drept i sammenstøt på Gazastripen siden juni.

(NTB/NRK)

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt