Våpenhvileavtale mellom FARC og Colombia

Regjeringa i Colombia og FARC-geriljaen bekrefter at de har inngått en avtale om bilateral våpenhvile, melder AP. Avtalen er det siste store skrittet mot en endelig fredsavtale.

To kvinnelige Farc-soldater

FARC-SOLDATER: Geriljasoldater i leiren Antioquia i nordvest Colombia.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

CUBA-COLOMBIA-FARC-PEACE-TALKS

AVTALE: Marcela Duran fra den colombianske regjeringen kunngjorde avtalen med FARC-kommandør Marcos Calarca ved sin side.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Våpenhvileavtalen blir undertegnet torsdag i Havana, Cuba.

Fredsprosessen mellom den colombianske regjeringa og den venstreorienterte FARC-geriljaen har pågått i over tre år.

Målet er å få slutt på den over 50 år lange borgerkrigen, som har kostet over 260.000 menneskeliv, ifølge offisielle tall.

– Myndighetene og delegasjoner fra FARC kan informere om at vi har lyktes i å enes om en endelig, bilateral våpenhvile, sa talsperson for den colombianske regjeringa Marcela Duran på en pressekonferanse i Havana onsdag ettermiddag.

Duran la vekt på at partene har blitt enige om flere punkter:

– Nedlegging av våpen, sikkerhetsgarantier og bekjempelse av organiserte kriminelle som er ansvarlige for drap og massakre, eller som angriper menneskerettighetsforkjemere, sa Duran.

NRK meldte tidligere onsdag at forhandlingene var i sluttfasen og at det nå lå an til en avtale mellom geriljaen og myndighetene.

Brende reiser til Havana

Børge Brende

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende (H).

Foto: Anders Tvegård / NRK

Colombias president Juan Manuel Santos reiser til Cuba torsdag for å kunngjøre enigheten.

Der vil også Norges utenriksminister Børge Brende (H), FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Cubas president Raul Castro være til stede.

Norske diplomater har vært med som tilretteleggere for fredsprosessen i Colombia, og forhandlingene om fred startet offisielt i Oslo i oktober 2012.

Brende sier til NRK at den nye våpenhvileavtalen er helt avgjørende for å skape fred i det søramerikanske landet:

– Det er en permanent våpenhvile. Det er nedleggelse av våpnene fra FARC-geriljaen, og det er grunnlaget for en endelig undertegning (av en full fredsavtale, red.anm.) i løpet av få måneder, sier Brende til NRK.

– Skal FARC-geriljaen legge ned våpnene og bli et politisk parti?

– Dette blir en endelig våpenhvile, håper jeg. Det blir også nedleggelse av våpen og sikring av at våpen ikke kan brukes. Men FARC må også sikres på den måten at deres sikkerhet blir ivaretatt, sier Brende.

Roser norsk innsats

Utenriksminister Brende går i FNs korridorer

BRENDE I FN: Utenriksminister Børge Brende var i FNs hovedkvarter i New York i februar der han forsøkte å trekke FN tettere inn i utviklingen av Colombia.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Målet med de flere år lange forhandlingene har vært å få til et veikart som ender kamphandlingene, avvæpner FARC og i praksis oppløser geriljabevegelsen.

Planen var egentlig at en slik avtale skulle komme på plass i mars.

– De siste månedene har det vært knalltøffe forhandlinger i Havana. Det norske teamet har gjort en utrolig innsats, sier Brende.

Har lovet folkeavstemming

Colombias president Juan Manuel Santos

PRESIDENT: Juan Manuel Santos.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Colombias president Juan Manuel Santos har lovet det colombianske folk folkeavstemming om en fredsavtale mellom geriljaen og regjeringa.

Da Santos snakket til publikum på World Economic Forums Sør-Amerika samling for noen dager siden, advarte han om hva som vil skje dersom partene i forhandlingene går fra hverandre:

– Det er ikke slik at dersom det blir nei i folkeavstemningen, så går vi tilbake for å forhandle om en bedre avtale. Hvis det blir nei, er vi tilbake i krig, sa Santos.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt