NRK Meny
Normal

Våpenhvile skaper lettelse

Mange irakere puster lettet ut etter at den  sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr har  forlenget våpenhvilen for Mehdi-hæren sin med seks måneder.

Moqtada al-Sadr

Sjialederen Moqtada al-Sadr forlenger våpenhvilen med seks måneder.

Foto: Alaa Al-marjani / AP

Ordren ble lest opp under fredagsbønnen i en moské i Bagdad.

Våpenhvilen som Moqtada al-Sadr inngikk med USA og irakiske myndigheter i august har bidratt til å redusere volden i Irak betraktelig de siste månedene.

Amerikanske kommandanter sier volden har avtatt med 60 prosent siden juli i fjor på grunn av våpenhvilen, flere amerikanske soldater og det faktum at mange sunniledere har vist Al-Qaida ryggen.

Syndebukk

USAs militære ledere i Irak la i 2006 og 2007 mye av skylden på al-Sadr for den omfattende volden mellom sunnier og sjiaer og mente på et tidspunkt at han var den viktigste enkelttruslen mot en fredelig utvikling i Irak.

Al-Sadr har møtt motstand internt i sin egen organisasjon mot å forlenge våpenhvilen. Motstanderne har hevdet at irakiske myndigheter og USA har utnyttet situasjonen til å arrestere al-Sadrs tilhengere, særlig i Sør-Irak der rivaliserende sunnigrupper forsøker å skaffe seg makt.

Intern opprydding

Al-Sadr gikk med på våpenhvilen i slutten av august i fjor etter voldsomme kamper i byen Kerbala mellom hans egen Mehdi-hær, irakiske styrker og en rivaliserende sjia-gruppe.

Observatører mente den gangen at bakgrunnen var å rydde opp i egne rekker, fordi flere soldater i Mehdi-hæren hadde involvert seg i gangstervirksomhet og organisert kriminalitet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt