Våpenhvile-samtaler brøt sammen – harde kamper i Syria

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov ble ikke enige i natt om noen plan for å gjenopplive våpenhvilen i Syria. Samtidig sier regjeringsstyrkene at de planlegger nye angrep

Ødelagt bydel i Aleppo

Bydelen Al-Mashhad i Aleppo er bombet helt i stykker viser dette bildet tatt onsdag.

Foto: Hvite hjelmer / Ap

Støttegruppen for Syria, som ledes av USA og Russland, møttes på Palace Hotel i New York i går kveld, men partene gikk fra hverandre uten å ha kommet til noen enighet.

John Kerry og Sergej Lavrov

John Kerry og Sergej Lavrov under møtet på Palace Hotel i New York i natt.

Foto: DARREN ORNITZ / Reuters

Stemningen på møtet var ifølge rapporter svært anspent, og flere deltakere uttrykte at de var misfornøyd med Russlands holdning i forhandlingene.

Utenriksminister John Kerry sa etter møtet at det ikke er mulig å fortsette forsøkene på å finne en diplomatisk løsning på konflikten i Syria på samme spor etter at våpenhvilen kollapset og den syriske regjeringen varslet en ny offensiv mot Aleppo.

Kerry sa at USA vil fortsette å jobbe for en våpenhvile og en politisk løsning på konflikten, men at de ikke kan lykkes uten at den syriske regjeringen og Russland gjør sin del.

Han pekte på at Russland ikke har kunnet love at syriske kampfly blir satt på bakken, eller å stoppe bombingen av opprørskontrollerte byer i landet.

Etter møtet sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til russiske medier at forhandlingene fortsetter for å sikre våpenhvilen.

Hjelpearbeidere i Aleppo

Hjelpearbeidere i Aleppo-bydelen Al-Sakhour bærer bort en persons om ble såret i luftangrep onsdag.

Foto: Hvite hjelmer / Ap

Begynner ny offensiv

Samtidig varsler den syriske regjeringshæren at den begynner en ny offensiv mot de opprørskontrollerte delene av byen Aleppo.

I en uttalelse fra militærledelsen torsdag kveld ble det sagt at en militæroperasjon vil finne sted i de østlige delene av byen.

– Innbyggere oppfordres til å holde seg unna terrorgrupper, heter det i uttalelsen. Assad-regimet pleier å bruke begrepet terrorgrupper om de mange opprørsgruppene i landet.

Verste angrep på måneder

Offensiven i Aleppo kommer etter at byen torsdag var utsatt for det som beskrives som de verste flyangrepene på flere måneder.

Kvinner og barn er blant ofrene for torsdagens angrep. Hvor mange som er drept er uklart, men enkelte kilder sier at 45 ble drept i byen torsdag, melder BBC.

– Angrepene er uten stans og er så voldsomme at jeg ikke kan beskrive dem, sier Ibrahim al-Leith, talsmann for den frivillige, syriske redningstjenesten Hvite hjelmer.

SISTE NYTT

Siste nytt