NRK Meny
Normal

Våpenhvile i noen timer

Våpenhvilen i Libanon trådte i kraft klokken 7 i morges norsk tid. Partene respekterte umiddelbart avtalen, men i formiddag skal israelske soldater ha skutt en Hizbollah-kriger, ifølge flere nyhetsbyråer.

En israelsk soldat strekker ut etter kampene
Foto: Carlos Barria / Scanpix/Reuters

Nyhetsbyrået Reuters melder at det er uklart om Hizbollah-krigeren overlevde skuddene, mens AFP skriver at han ble drept.

En israelsk nettside melder at han forsøkte å skyte mot soldatene før han selv ble skutt.

Det ser ut til å være den første voldsepisoden siden våpenhvilen trådte i kraft, fem uker etter at krigen startet.

 

Ifølge libanesiske sikkerhetskilder sluttet partene å skyte like etter at våpenhvilen trådte i kraft.

 

Israelske krigsfly var etter kl. 7 ikke lenger å se i luften over Beirut, melder politi og journalister i den libanesiske hovedstaden.

Flyktninger vender hjem

Libanesiske menn undersøker skadene i hjemmet deres.
Foto: Oussama Ayoub / Scanpix/AFP

Tusenvis av flyktninger satte kursen mot Sør-Libanon etter at våpenhvilen trådte i kraft. Hundrevis av biler sto i kø i sørgående retning på en smal vei som leder fra Beirut til den sørlige kystbyen Saida. De fleste veiene og bruene i Sør-Libanon er blitt ødelagt i løpet av krigen.

Stemningen blant de tilbakevendende flyktningene var god. Mange biler tutet, mens folk gjorde V-tegnet, et symbol for seier (victory). - Jeg drar for å sjekke at huset mitt er ok, sier Adel Abbas, som kommer fra en landsby i nærheten av havnebyen Tyr. Hvis våpenhvilen holder utover dagen, vil han også ta med seg resten av familien tilbake.

FN-hjelp på vei

To FN-kolonner med nødhjelp var i dag på vei til den sørlibanesiske havnebyen Tyr. Det er første gang på flere dager at det kommer inn hjelp til det sørlige området.

De 25 lastebilene frakter blant annet medisiner, mat og rent vann. Bare få minutter etter at våpenhvilen trådte i kraft i morges, begynte kjøreturen fra kystbyen Saida til Tyr. Ifølge en FN-talsmann skal det også sendes en kolonne til landsbyen Rmeish, ved grensen til Israel. Både innbyggere og flyktninger i byen er isolert på grunn av de israelske bombingene.

Flygeblader over Beirut

Like før våpenhvilen trådte i kraft slapp det israelske luftvåpenet flygeblader over Beirut. De inneholdt beskjed om at Israel kom til å svare på ethvert nytt angrep. Det sto også at Hizbollah og gruppens syriske og iranske herrer har skylden for ødeleggelsene i Libanon.

Israelske styrker begynte i morges å trekke seg ut av Sør-Libanon, melder den israelske hæren. - Det er styrker som går ut, men det er nok styrker som blir stående, sier en talsmann for det israelske militæret.

Israel har sendt rundt 30.000 soldater til Libanon siden krigen startet.

Våpenhvilen kom som følge av at FNs sikkerhetsråd i helgen vedtok en resolusjon som var ment å få en slutt på krigen.

Israel varslet imidlertid i morges at blokaden av Libanon, både i luften og på sjøen, opprettholdes for å hindre at det smugles våpen til Hizbollah.

Kamper før våpenhvilen

Kampene i Sør-Libanon fortsatte for fullt i morges, bare et par timer før våpenhvileavtalen skulle tre i kraft.

Israel intensiverte sine flyangrep i går kveld, særlig mot mål i de sørlige bydelene av Beirut og i og rundt byen Baalbek øst i Libanon. Angrpene fortsatte i morges, både mot mål øst i Libanon og rundt byen Saida.

 

Angrep på Sør-Libanon søndag kveld.
Foto: Kevork Djansezian / Scanpix/AP

Kraftige sammenstøt

Det ble også meldt om flere kraftige sammenstøt mellom israelske styrker og Hizbollah-soldater.

Israelsk artilleri bombarderte også byene Tyr og Khiam i Sør-Libanon hele natt til i dag, opplyser libanesisk politi.

Hizbollah sendte i går 250 raketter mot Israel. En israeler ble drept.

Har godkjent resolusjon

Både Israel og Libanon har godkjent FN-resolusjonen som krever stans i kamphandlingene. Også Hizbollah sier de vil etterleve avtalen.

Ifølge den israelske avisen Haaretz ga Israels statsminister Ehud Olmert hæren ordre om å innstille kamphandlingene allerede fra kl. 1 i natt norsk tid. Israel vil umiddelbart begynne tilbaketrekkingen av noen av sine soldater i Sør-Libanon, skriver avisen.

- Grunnlag for varig fredsløsning

Norges statsminister Jens Stoltenberg legger vekt på at dette er et område hvor det ikke har vært kamphandlinger de senere årene, og at det derfor burde være et grunnlag for å få til en varig fredsløsning.

- Det er veldig viktig at partene respekterer våpenhvilen, for det kan være begynnelsen på slutten på denne krigen, som har krevd altfor mange menneskeliv, sier han til NRK.

Stoltenberg sier at Norge er positive til FN-resolusjonen, og til at det sendes FN-styrker til Sør-Libanon. - Vi vil ta endelig stilling til om Norge bidrar når vi får en konkret henvendelse, og det vil vi gjøre i nær dialog med stortinget.

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt