NRK Meny
Normal

Israel forlenger våpenhvilen med fire timer

Israel forlenger våpenhvilen lørdag med fire timer, opplyser en regjeringskilde.

Sivile palestinere brukte våpenhvilen lørdag til å hente personlige eiendeler

Sivile palestinere brukte våpenhvilen lørdag til å hente personlige eiendeler fra boligene sine. Shejaia, en bydel i Gaza by, er nesten jevnet med jorden. Flere hadde søkt tilflukt hos FN og dermed spart livet, men redningsmannskapene fant også mange drepte lørdag morgen.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters/NTB Scanpix

Den skal vare fram til midnatt lokal tid (klokken 23 norsk tid). Det er ikke kjent om krigerne i Hamas inne på Gazastripen også vil støtte våpenhvilen.

– For Israel sin del er det ingen grunn til å hindre de sivile på Gaza fra å sikre seg forsyninger, så lenge militæret kan fortsette sitt arbeid med tunnelene. Krigen er ikke mot sivilbefolkningen, sier en tjenestemann som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Israels militære inngikk en våpenhvile lørdag morgen på den betingelse at militært personell kunne fortsette søket inne på Gazastripen etter tunneler som brukes av krigerne i Hamas. Den tolv timer lange våpenhvilen startet lørdag morgen klokken sju norsk tid.

I Paris er rekken nå lang av utenriksministre som forsøker å få i stand en lengre våpenhvile mellom Hamas og Israel. Fortsatt har verken Israel eller Hamas godtatt forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

En fortvilet palestiner har lagt seg ned på restene av boligen

En fortvilet palestiner har lagt seg ned på restene av boligen i nabolaget Shejaia i Gaza by som er blitt ødelagt under angrepene fra Israel. Over 100 døde er funnet i opprydningsarbeidet som gikk i gang lørdag etter at en kort våpenhvile var innført.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters/NTB Scanpix

Antall drept på Gaza har oversteget 1000

Redningsarbeidere på Gaza arbeider hardt under dagens våpenhvile med å grave ut lik av sønderbombede hus rundt om i området. Så langt er det meldt om at redningsarbeidere har trukket ut over 1000 lik av de sønderbombede bygningene.

Dermed har antall drepte palestinere kommet opp i over 1000 i det nå snart tre uker lange israelske angrepet. 80 prosent av de drepte er ifølge FN sivile. I tillegg er 6000 såret, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA. 37 israelske soldater er drept i angrepet.

En israelsk tjenestemann har sagt at Israel fortsatt trenger en uke eller to til å fullføre sitt oppdrag med å fjerne Hamas' raketter og ødelegge det omfattende nettverket av tunneler Hamas har gravd ut under Gazastripens grenser.

En hel rekke av utenriksminister er i Paris

En hel rekke av utenriksminister er i Paris for å forsøke å få Israel og den palestinske militante gruppen Hamas til å slutte fred. Mens samtalene pågår forsøker sivile palestinere å utnytte den korte pausen i kamphandlingene på Gazastripen til å sikre seg mer mat og andre forsyninger.

Foto: Charles Dharapak / Reuters/NTB Scanpix

Flere døde gravd fram under våpenhvilen

Befolkningen på Gazastripen brukte pausen i krigshandlingene til å sikre seg forsyninger og grave fram de døde fra ruinene.

Antallet drepte palestinere steg rask lørdag da våpenhvilen var i gang og opprydningen starter etter de israelske angrepene.

Talsperson Ashraf al-Qidra i helsedepartementet på Gaza opplyste påettermiddagen at redningsarbeidere utnytter pausen i krigshandlingene. Det er funnet mer enn 130 lik i ruinene etter bygninger som er sammenrast.

Israel har så langt lidd et tap på 40 soldater i kampene, i tillegg til tre sivile i Israel,
som mistet livet i et palestinsk rakettangrep.

Friske matvarer

Sivilbefolkning strømmet til markeder og butikker for å sikre seg dagligvarer og andre nødvendige varer lørdag morgen.

Innebyggerne er blitt bedt om å holde seg borte fra evakuerte områder, men mange valgte likevel å bruke våpenhvilen til å se til boligene sine og hente flere eiendeler. Flere hadde med poser og tomme bager for å hente ut klær og andre saker.

Shejaia, en bydel i Gaza by, er blitt utsatt for svært intense bombeangrep. Hele kvartaler er slettet og man kunne se omkomne blant bygningsrestene lørdag morgen, rapporteres det.

Ifølge FN er til sammen 162.000 mennesker nå forskanset i tilfluktssentre, noe av dem svært provisoriske og enkle. Skadene etter 19 dager med kamper er store.

Ei jente sikrer rester av eiendeler fra familieboligen under våpenhvilen

Ei jente sikrer rester av eiendeler fra familieboligen under våpenhvilen på Gazastripen lørdag.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters/NTB Scanpix


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt