Hopp til innhold

Våpenhvile er underskrevet

En avtale mellom Hamas og Israel om våpenhvile er underskrevet. Avtalen trer i kraft klokken 20.00, sier den egyptiske utenriksministeren, Mohamed Kamel Amr.

Se pressekonferansen der USAs utenriksminister Hillary Clinton og Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr kunngjør at det har blitt forhandlet fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Se video: Her kunngjør de våpenhvilen

Den egyptiske utenriksministeren holdt en kort pressekonferanse sammen med USAs utenriksminister Hillary Clinton onsdag kveld.

– Samtalene har ført til en enighet om våpenhvile slik at det kan bli ro og at blodbadet vi har sett i den siste tiden kan stanses, sa Amr.

Israel vil gi avtalen en sjanse

Den israelske Statsministerens kontor opplyser at Benjamin Netanyahu hadde snakket med USAs president Barack Obama og gått med på hans anbefaling om å støtte avtalen.

Netanyahu skal ha sagt at han er villig til å gi avtalen en sjanse, for å få stabilisert situasjonen. Men han tilføyde at hvis våpenhvilen ikke holder, kan israelerne bli nødt til å gripe til enda hardere tiltak enn før.

Obama takket Netanyahu for å ha inngått avtalen og har lovet å forsøke å finne penger som kan finansiere et felles rakettforsvar.

Da den israelske statsministeren kommenterte avtalen på fjernsyn en stund senere, sa han at han håpet at israelerne nå kan vende tilbake til en vanlig hverdag.

– Angrepene på Gaza var en foraktelig reaksjon og vi var nødt til å reagere, sa den politiske lederen av Hamas, Khaled Meshaal, på en pressekonferanse onsdag kveld.

Han mener israelerne ønsket en slag valgkampanje og at de ville teste Egypt. Meshaal sa også at han mente avtalen etter hvert ville føre til en åpning av flere grenseoverganger.

Avtalen inneholder ingen lemping av blokaden av Gaza. Det er noe Hamas har forsøkt å få gjennomslag for siden samtalene startet.

Honnør til Egypt

Egypterne har ledet det internasjonale arbeidet for å få en slutt på kamphandlingene som har herjet Gazastripen den siste uken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 Hilary Clinton og Mohamed Kamel Amr

Både Hillary Rodham Clinton og Mohammed Kamel Amr kom smilende inn før de kunngjorde at en våpenhvile var inngått.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Den nye regjeringen i Egypt har videreført det lederskapet og det ansvaret som har gjort landet til en hjørnesten for stabilitet og fred i denne regionen, sa Hillary Clinton. Hun takket president Mohamed Morsi for hans innsats. Det har også president Obama gjort.

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier til NRK at det ser ut til at den egyptiske presidenten har lykkes i å finne en balanse mellom å være en islamsk aktør, med sterke forbindelser til andre muslimske land og samtidig spille et diplomatisk spill.

– Det er Egypt som har stått i spissen for dette diplomatiske arbeidet, og skal ha all ære for det, sier Eide.

Israel forventer fullstendig ro

De siste åtte dagene har det vært daglige angrep fra Israel på Gazastripen, og Hamas-aktivister har svart med å skyte raketter tilbake.

Minst 140 palestinere og fem israelere er blitt drept i løpet av uken som har gått etter at lederen for den militære delen av Hamas, Ahmed al-Jaabari, ble drept.

Også etter at avtalen trådte i kraft skytes det raketter ut fra Gaza.

– Nå forventer vi full stans i all rakettskyting ut fra Gaza. Hamas kontrollerer området, de har ansvaret. Nå håper vi denne avtalen vil gi fred for befolkningen sør i Israel som har lidd så mye. Det sier Mark Regev, som er talsmann Israels regjering, til CNN.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ønsker våpenhvilen velkommen.

– Vi er oppmuntret og lettet over at partene har kommet frem til dette, sa Ban til journalister etter et møte med Kong Abdullah II i Jordan. Ban understreket at det ennå gjenstår detaljer, men sa at han håper de vil bli enige om dem så raskt som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt