Våpendebatt i Kongressen etter Orlando-angrepet

Diskusjonene om våpenlovgivningen kan komme på gli i Kongressen etter Donald Trumps utspill om våpenforbud for personer på myndighetenes terrorlister.

Republikanernes trolige presidentkandidat Donald Trump

Republikanernes trolige presidentkandidat Donald Trump kan påvirke republikaneres standpunkt til våpenloven. Her taler han under et arrangement i Atlanta.

Foto: CHRISTOPHER ALUKA BERRY / Reuters

Republikanernes trolige presidentkandidat Donald Trump støtter den grunnlovsfestede retten til å kunne bære våpen, men han sier han er åpen for å forby våpenkjøp for personer som står på terrorlister.

Etter Orlando-skytingen og andre angrep, har han argumentert for at hendelsene ikke ville funnet sted om private hadde vært bevæpnet og kunne skyte tilbake.

Men da det ble kjent at gjerningsmannen i Orlando hadde kjøpt våpnene på lovlig vis
etter at han hadde blitt etterforsket for forbindelser til terrororganisasjoner, sa Trump at det var behov for å stenge et såkalt terror-hull.

– Jeg skal ha et møte med NRA, som har gitt meg sin støtte, om å ikke la personer som er på terrorlister kjøpe våpen, skriver han på Twitter onsdag.

Tegn til endring

Uttalelsen er i strid med det den amerikanske våpenlobbyen NRA uttalte dagen tidligere, om at våpenforbud for personer på terrorlister og flyforbudslister er fåfengt, grunnlovsstridig eller begge deler. Gruppen sier imidlertid de ønsker å møte Trump.

NRA mener at terrorister ikke skal få kjøpe eller eie skytevåpen, punktum, sier Chris Cox, leder for den politiske fløyen til National Rifle Association, etter Trumps utspill.

Trumps posisjon strider mot den mange republikanere i Kongressen står for. Samtidig er det tegn til endring en endring som kan få slutt på en årelang fastlåst situasjon på Capitol Hill.

Nektet å støtte

Republikanske politikere og NRA har til nå nektet å støtte lovgiving som forbyr personer på terrorlister og såkalte no fly-lister, fordi et slikt forbud ville bryte med våpenloven og dermed krenke rettighetene til amerikanere, inkludert dem som feilaktig står oppført på slike lister.

– Vi må sikre at terrorister ikke får kjøpt skytevåpen, sier den republikanske senatoren Kelly Ayotte, og kongressmedlem Bob Dold sier at tanker og bønner er ikke nok.

Filibuster i Senatet

Demokratene krever umiddelbar handling for å senke voldsnivået etter massakren i Orlando. Frustrerte demokrater startet onsdag en såkalt filibuster, en forhalingstaktikk som hindrer at et forslag blir vedtatt ved å holde endeløse taler og innlegg.

Filibusteren var et forsøk på å få republikanere til å godta en no fly no buy-lov, for å hindre at personer på terrorlister eller flyforbudslister kjøper våpen.

– Jeg blir her til vi har fått et signal, et tegn på at vi blir enige, sier senator Chris Murphy fra Connecticut, hvor 20 barn ble drept i skoleskytingen på barneskolen Sandy Hook i 2012.

Forsøkte å innføre våpenkjøpsforbud

Senatet forsøkte i desember å innføre et våpenkjøpsforbud for FBIs terrormistenkte, men alle republikanere i Senatet, men unntak av en, stemte mot.

En rapport fra amerikanske myndigheter viser at kjente eller mistenkte terrorister har fått kjøpt skytevåpen etter bakgrunnssjekker i over 90 prosent av tilfellene siden 2004.

SISTE NYTT

Siste nytt