Våpenaksjene stuper etter Trump-seier

Donald Trump har gått til valg på å beskytte og forsterke amerikanernes rett til å bære våpen. Likevel falt aksjekursene i bedrifter som produserer håndvåpen kraftig etter at det ble klart at han blir USAs neste president.

Rifler som dette er svært populære i USA

Produsentene av håndvåpen fikk juling på New York-børsen i går. På bildet en rifle fra selskapet Smith & Wesson, som ble 15 prosent mindre verdt onsdag. Salget ventes nå å gå ned, ettersom det er mindre frykt for at det innføres kjøpsrestriksjoner.

Foto: Lisa Marie Pane / Ap

Aksjekursene i bedrifter som produserer håndvåpen gikk i kjelleren etter at det er klart at den neste presidenten heter Donald Trump.

Smith & Wesson-aksjene stupte 15,2 prosent, mens Sturm, Ruger & Co falt 14,2 prosent da børsen stengte onsdag, ifølge Marketwatch.

– Aksjekursene faller fordi Donald Trump er en forkjemper for folks rett til å bære våpen, og det ikke lenger er grunn til å frykte nye lover som vil begrense dette, sier Chris Krueger, som er analytiker Lake Street Capital Markets LLC til Huffington Post.

Har hamstret våpen i frykt for Hillary

National Rifle Assosiation (NRA) har i annonsekampanjer spilt på frykten for at Hillary Clinton skal ta fra folk retten til å bære våpen.

– Den viktigste driveren for salg av håndvåpen er frykt, sa Brian Ruttenbur, analytiker hos BB & T Capital Markets til Huffington Post i fjor.

Donald Trump holder tommelen opp mens han står ved talerstolen

USAs neste president har laget et fire siders notat om hvordan han vil beskytte og utvide retten til å bære våpen. Våpentilhengerne i USA med NRA i spissen puster lettet ut med Trump som USAs neste president.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Donald Trump, som onsdag ble valgt til USAs neste president, har sagt at Clinton vil ødelegge retten folk har til å bære våpen.

Dermed har mange løpt ned dørene hos våpenbutikkene, og hamstret våpen, i frykt for Hillary, skriver Bearingarms.

Men det er det nå trolig liten grunn til, med en presidentkandidat med sterk støtte fra NRA, og som har lovet at han vil kjempe for og utvide folks rett til å bære våpen.

Når det er liten grunn til å frykte å miste våpnene, er det heller ingen grunn til å hamstre.

Og aksjekursene faller.

Demonstrasjon mot våpenkontroll

President Barack Obama innledet sitt siste år i Det hvite hus med kampen om strengere våpenkontroll, og møtte massiv motstand. Mange har fryktet at Hillary Clinton som president vil begrense retten til å bære og kjøpe våpen.

Foto: REBECCA COOK / Reuters

Kraftig opptur for fengselsaksjer

Samtidig skriver Marketwatch at aksjene i selskaper som eier og driver fengsler i USA og utlandet har fått seg en kraftig opptur.

Corrections Corp. of America steg over 43 prosent på New York-børsen (NYSE) i løpet av gårsdagen, og ble med det selskapet med den største prosentvise fremgangen ved børsslutt.

Samtidig steg Geo Group, som har fengsler i USA og utlandet 21 prosent. Oppgangen for Geo Group var den største på 16 år, skriver finansnettstedet.

Donald Trump har gått til valg på å få narkohandlere og kriminelle bort fra gatene, for å gjøre landet tryggere.

Da trengs det trolig flere fengsler.

I 2013 var 2,23 millioner av USAs innbyggere bak lås og slå. Det tilsvarer 0,91 prosent av landets innbyggere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt