Våpen funnet i norskeid skip i Mombasa

MOMBASA (NRK): Det er funnet maskinpistoler og rifler om bord i en båt fra det norske rederiet Høegh. Et hvitt pulver er sendt til analyse. Kenyas politikk er å senke skip som smugler narkotika.

Höegh Transporter

Politiet bekrefter våpenfunn på Høegh Transporter.

Foto: Høegh Autoliners

Det var ved midnatt torsdag at en eliteavdeling fra kenyansk politi gikk til aksjon mot skipet Høegh Transporter. Deler av havnen i Mombasa ble stengt i flere timer. Den er blant de største i Afrika. Politiet bekrefter i dag at det er funnet våpen som ikke er klarert om bord.

Også selskapet selv bekrefter at det er funnet våpen om bord. Våpnene skal ifølge dem ha vært plassert inne i militærkjøretøyer som brukes av FN.

– Våpnene ble ikke fortollet hos oss da skipet ble lastet. Det strider med transportvilkårene våre som slår fast at hverken våpen eller ammunisjon er akseptert for forsendelse, skriver Høegh Autoliners i en pressemelding som er lagt ut på rederiets nettside.

Hvitt pulver

Det er først i dag at politiet har sagt noe offisielt om aksjonen. Siden fredag har lokale aviser og TV-stasjoner kommet med ubekreftede opplysninger både om funn av godt gjemte våpen og hvitt pulver skjult i bildekk.

Skipet kom fra India med blant annet et stort antall militærkjøretøyer som skal brukes av FN i Øst-Afrika.

Om det hvite pulveret er narkotika, så kan det få alvorlige konsekvenser, ifølge kenyanske medier.

Skipet kan senkes

Landet senker skip som smugler narkotika. Det skjedde første gang i august i fjor. President Kenyatta ga selv ordren og fulgte sprengingen fra et helikopter. I en reportasje i TV-kanalen E24, som eies av presidentfamilien, hevdes det at regjeringens store dilemma nå er om de også skal sprenge det 200 meter lange norske skipet.

Ifølge myndighetene i Mombasa, som landets største avis Daily Nation har snakket med, så vil Høegh Transporter bli sprengt om det blir funnet narkotika om bord

Skal være viktig transitthavn

Ifølge avisen The Star fikk kenyanske politimyndigheter tips fra FBI om at det kunne være smuglervåpen og narkotika om bord. Avisen skriver også at en spesialenhet fra USA er med på å undersøke skipet. Dette er ikke bekreftet.

Det eneste politiet har bekreftet er at det har vært en stor aksjon mot det norske skipet for å avdekke smugling og at det er funnet 30 våpen. Det er uvisst om disse våpnene hører til de lovlig importere FN-kjøretøyene som var en del av lasten. I så fall kan det hele koke ned til rot i importpapirer.

SISTE NYTT

Siste nytt