Vanunu med tordentale før fengslingen

Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu skjelte ut myndighetene og verdenspressen, deriblant NRK, da han i dag startet soningen av en ny fengselsdom.

Video VANUNU-230510-WW_MXF_Innboks.MP4

NETT-TV: Mordechai Vanunu skjelte ut blant andre myndighetene og verdenspressen før han tok fatt på soningen i dag.

Vanunu ble i forrige uke dømt for å ha forbrutt seg mot de strenge vilkårene han ble ilagt da han ble prøveløslatt fra fengsel i 2004.

Atomteknikeren og fredsaktivisten ble arrestert i desember i fjor på bakgrunn av at han skal ha møtt en norsk kvinne i en hotellobby i Israel, skriver Jerusalem Post.

– Møtet ikke årsaken

Hans advokat avviser at det skal ha vært noe mistenkelig over møtet med den norske kvinnen:

– Shin Bet kjenner til dette forholdet. Det har ikke noe å gjøre med spionasje, men er et forhold mellom en mann og en kvinne. Tilfeldigvis er hun norsk.

Den norske kvinnen avviser overfor NRK at hennes forhold til Vanunu danner bakteppe for arrestasjonen. Ifølge henne skyldes fengselsdommen flere saker helt tilbake til 2004.

Blant annet at Vanunu skal ha snakket med utenlandske journalister og forsøkt å dra til Betlehem julaften i 2004.

Ba om samfunnstjeneste

I retten i forrige uke ba Vanunu om å få sone straffen gjennom samfunnstjeneste i det arabisk-dominerte Øst-Jerusalem, men dommerne avslo forespørselen.

Han forklarte for dommerne at han fryktet at han ville bli angrepet av rasende israelere dersom han måtte gjennomføre samfunnstjenesten i Vest-Jerusalem, skriver Jerusalem Post.

Han må nå i stedet sone tre måneder i fengsel for brudd på vilkårene for prøveløslatelse.

Vilkårene går blant annet ut på at Vanunu ikke får lov til å forlate landet eller nærme seg andre lands ambassader.

Skjelte ut alle

Vanunu satt 18 år i fengsel etter at han avslørte Israels atomprogram på 1980-tallet.

Han ble dopet ned og bortført av Mossad-agenter i Italia og stilt for retten i hjemlandet.

På vei til soning i dag, kom Vanunu med uttalelse utenfor rettslokalene hvor han skjelte ut alt fra Shin Bet og Mossad til Det Internasjonale atomenergibyrået og alle verdens religioner, ifølge Ynet News.

I talen gikk han også til angrep på flere vestlige medier, blant andre NRK, for å ikke gjøre nok for å beskytte ytringsfriheten.

– Det dere ikke fikk av meg etter 18 år i fengsel, vil dere ikke få på tre måneder. Så dere vil lære meg en lekse? Jeg aksepterer ikke disse overgrepene mot min rett til å uttrykke meg, sa Vanunu til pressen og avsluttet med å rope «frihet» på engelsk før han ble ført bort.

SISTE NYTT

Siste nytt