NRK Meny
Normal

Vant rett til å bruke turban i forsvaret i USA

Etter et tiår i det amerikanske forsvarets tjeneste bestemte kaptein Simratpal Singh seg for å kjempe for seg selv og sin tro. Han stevnet sin arbeidsgiver for retten til å bruke turban og ha skjegg på jobb – og vant.

Simratpal Singh

TRO MOT JOBBEN OG RELIGIONEN: Simratpal Singh bruker enten en kamuflasjefarget eller svart turban på jobb.

Foto: CBS/EBU

– Helt siden jeg var en liten gutt, så har jeg ønsket å bli soldat, forteller Singh til den amerikanske TV-kanalen CBS.

For en sikh er turbanen han bærer på hodet og skjegget helllig. Det var derfor en stor inngripen i Sighs liv da han i 2006 måtte barbere bort skjegget og fjerne turbanen for å overhodet bli vurdert av det amerikanske forvaret.

– Jeg husker at noe av det vanskeligste var å se meg selv i speilet dagen etter. Bildet av meg selv og ideen om hva en god sikh skal være, ble fullstendig knust, forteller Singh i intervjuet.

Simratpal Singh

Simratpal Singh tar på seg en kamuflasjefarget turban i garderoben før han går på jobb.

Foto: CBS/EBU

Turban i kamuflasjefarger

På 1980-tallet innførte USA en uniformsplikt som innebar at ingen amerikanske soldater skulle ha religiøse plagg på hodet eller ansiktshår.

Simratpal Singh

– Jeg husker at noe av det vanskeligste var å se meg selv i speilet dagen etter. Bildet av meg selv og ideen om hva en god sikh skal være ble fullstendig knust, forteller Singh.

Foto: CBS/EBU

Etter ti år i tjeneste og en utmerkelse for tapperhet i Afghanistan, tok Singh mot til seg og stevnet forsvaret for retten til å kunne bære sin turban og ha skjegg i tjeneste.

Domstolen ga ham medhold.

– Jeg var ekstremt glad, sier Singh om da han fikk kjennelsen.

I dag bærer kapteinen i det amerikanske forsvaret en turban i enten kamuflasjefarger eller svart når han er på jobb.

Etter hans seier i domstolen, har tre andre sikher også fått tillatelse til å tjenestegjøre for det amerikanske forsvaret samtidig som de er lojale overfor sin religion.

– Det skapte ingen problemer for oss på kontoret. Kaptein Singh er en veldig profesjonell tjenestemann. Han gjør jobben sin, sier major Vanessa Bowman til TV-kanalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt