Vänsterpartiet ikke inn i Löfvens regjering

Vänsterpartiet kommer ikke til å være med i en regjering ledet av sosialdemokratene, sier leder for Socialdemokraterna og kommende statsminister, Stefan Löfven, til TT.

Sverige valg

DANNER IKKE REGJERING SAMMEN: Påtroppende statsminister Stefan Löfven (til høyre) gjør seg klar til å danne regjering etter gårsdagens valg av Riksdag. Han har strakt ut sin arm til Miljöpartiet (MP), men melder nå at det er uaktuelt å danne regjering med Vänsterpartiet. Her sammen med talskvinne for MP, Åsa Romson, og Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt under partilederdebatten forrige uke.

Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

I kveld har Vänsterpartiet vært i samtaler med Socialdemokraterna. Da fikk Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt beskjed om at Stefan Löfven, leder for Socialdemokraterna og kommende statsminister i Sverige, ikke ønsker Vänsterpartiet i en regjering ledet av sosialdemokratene.

– Vi kommer til å jobbe for et samarbeid med Vänsterpartiet i både budsjettspørsmål og i andre områder. Vi ser imidlertid ingen mulighet til å sitte i regjering med partiet, sier Stefan Löfven til TT.

Sjöstedt mener Löfven gjør en tabbe.

– I dag har Stefan Löfven valgt å samarbeide til høyre, og det beklager jeg, sier Sjöstedt.

Dermed fortsetter spenningen rundt hvordan Sveriges nye regjering blir. Löfven og Socialdemokraterna vant valget i går, men er avhengig av støtte fra flere partier for å få flertall i Riksdagen.

– Ønsker bred støtte i saker

I forkant av valget har det vært ventet at Socialdemokraterna og Miljöpartiet ville gå sammen og danne regjering, med Vänsterpartiet som støtteparti i Riksdagen. Nå regner svenske kommentatorer det sannsynlig at Socialdemokraterna vil danne regjering alene eller sammen med Miljöpartiet.

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, har meldt at han er klar for å danne ny regjering i Sverige, og strekker sin hånd til Miljöpartiet og andre partier i Riksdagen, men han ønsker altså ikke Vänsterpartiet i regjering.

På spørsmål om hvorfor ikke Vänsterpartiet kan inngå i regjering svarer Löfven at han ønsker bred oppslutning i ulike saker. Han peker på at det skal kunne tas avgjørelser på tvers av blokkene, og dette blir vanskelig med Vänsterpartiet i regjering.

Allerede har Löfven gjort det klart at det ikke er aktuelt å samarbeide med innvandringsfiendtlige Sverigedemoktraterna, som gjorde et brakvalg i går.

Sjöstedt: – Et mistak

Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, beskriver nå Västerpartiet som et opposisjonsparti, men at deres utgangspunkt var å bli et regjeringsparti.

Han sier seg villig til å kunne forhandle om statsbudsjettet, men stiller ett krav:

– Parallelt med budsjettet må vi jobbe for gevinster for velferden. Får vi ikke gjennom det kommer vi ikke til å støtte budsjettet, sier Sjöstedt.

SISTE NYTT

Siste nytt