Vanskjøttet av personlige assistenter

Assistenter som tok trygden, medisinen og til og med boligen til den de skulle pleie. Det er noe av det som rulles opp i en skandale i svenske Södertälje.

Rullestoler

Flere av de som trengte hjelp ble utnyttet og vanstelt av sine assistenter. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det er vondt når man ser det. Mennesker som har behov for hjelp, men som ikke får pleie. Det er ytterst beklagelig. Jeg tror at vi i politiet, akkurat som andre, blir opprørt. Slik som dette skal det ikke være, sier Bo Eliassen i Rikspolitiet til Sveriges Radio. Han en av flere etterforskere i saken.

Bedrageri

I november i fjor slo politiet til mot et assistentselskap og arresterte flere personer. Rundt 40 er mistenkt blant annet for grovt bedrageri at den statlige Försäkringskassan som har ansvaret for store deler av trygdeytelsene i Sverige.

Men denne saken handler ikke bare om at det svenske trygdesystemet kan ha blitt svindlet for mange millioner kroner.

Gransking som nyhetsredaksjonen i Sveriges Radio har gjort, viser at svært syke mennesker ikke har fått den pleie de trengte.

Noen av dem opplevde å bli etterlatt alene, innelåst i sin hjem.

– Stjal trygd og medisiner

I et av tilfellene skal en manns slektninger fått lønn for å være hans assistenter. De har tatt trygden hans og bodd i leiligheten hans. Den syke fikk ikke den medisinen han skulle ha og fikk bare spise rester. Han fikk bare tømme tarmen hver sjette dag og saksdokumenter viser at dette påførte ham store smerter.

I et annet tilfelle avslørte inspeksjonen at en underernært mann bodde i en møkkete leilighet. Matsonden hans var skitten og delvis tilstoppet og det ble funnet avføring på madrassen hans.

– Man bli aldeles forskrekket. Personer som er avhengige av hjelp, at ikke de skal få leve et liv slik de har rett til, sier Brittmarie Fagerlund, hun samordner tilsynet for personlige assistenter i sosialtjenesten.

Etterforsker flere firmaer

En av de mistenkte i Södertälje er selv i slekt med en av brukerne og han skal ha vært med i driften av selskapet som nå blir etterforsket for bedragerier.

Også et selskap i Örebro blir etterforsket for lignende forhold. Myndighetene mener de ansvarlige der har lurt til seg nesten fem millioner svenske kroner og at de har underslått skatt.

Svenske myndigheter begynte i desember 2011 å se nærmere på driften ved flere firmaer som tilbyr personlige assistenter.

Rettssaken i Örebro skal etter planen starte i løpet av de nærmeste dagene.

SISTE NYTT

Siste nytt