Hopp til innhold

Vanskelig klimaprat på overtid i Peru

LIMA (NRK): Klimaforhandlingene i Peru skulle egentlig være ferdige ved midnatt, men fortsatte på overtid lørdag. Steile motsetninger mellom rike og fattige land har ført til svekket tro på en ambisiøs klimaavtale.

CLIMATECHANGE-LIMA/TALKS Delegates are seen during a break at a plenary session of the U.N. Climate Change Conference COP 20 in Lima

Delegater fra hele verden er slitne etter flere dager med harde forhandlinger i Lima. Nå går det hele på overtid.

Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Forhandlinger Lima

Det var fullt liv til langt på natt i forhandlingsområdet i Lima. Forhandlingene trekker ut, men det er ventet at et avsluttende plenumsmøte skal finne sted klokka 10 lokal tid.

Foto: Eivind Molde / NRK

CLIMATECHANGE-LIMA/TALKS Delegates listen as COP 20 President and Peru's Environment Minister Vidal makes an announcement during a plenary session of the COP 20 in Lima

– Vi er nesten der, sier Perus miljøminister Manuel Pulgar-Vidal (på skjermen).

Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / Reuters
CLIMATECHANGE-LIMA/ Activists wearing masks demonstrate to demand cuts in global emissions during the U.N. Climate Change Conference COP 20 in Lima

Klimaaktivister har kledd seg ut som verdensledere og bordet en båt som skal redde dem fra klimaforandringene.

Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / Reuters

I generelle trekk står striden om hvordan ansvaret for kutt i CO2-utslippene skal fordeles.

Forhandlingene, som har vart i tolv dager, skulle ha vært avsluttet ved midnatt fredag norsk tid, men flere timer senere ble det fortsatt forhandlet om små detaljer som gjenspeilte landenes mange ulike tilnærminger.

– En siste innsats

Forhandlingene er ment å ende opp i en felles tekst som skal danne utgangspunkt for det store klimatoppmøtet i Paris om ett år, da det er meningen at verdens ledere skal signere en ny, omfattende klimaavtale.

– Vi er nesten der. Vi trenger bare å gjøre en siste innsats, sa Perus miljøminister Manuel Pulgar-Vidal fredag.

Fredag hadde Norge og Singapore ansvaret for en sonderingsrunde som varte i nesten elleve timer. Da hadde de vært i kontakt med representanter for alle land.

Deretter ba mange utviklingsland om en pause, for å få lest gjennom et forslag til avtale.

Lørdag formiddag så det imidlertid ut til å gå mot en utvannet avtale. Det avsluttende plenumsmøtet var ventet å finne sted klokka 10 lokal tid, og klokka 16 norsk tid. Det bekrefter den norske forhandlingslederen, Aslak Brun, overfor NRK.

Strid om utslippskutt

Utviklingslandene insisterer på at Vesten må ta større ansvar for CO2-kuttene, ettersom rike land startet å forurense kloden for mange år siden og på den måten har tjent seg rike på klimaets bekostning.

Rike land peker imidlertid fingeren tilbake på land som Kina og India, som med sin omfattende bruk av kullkraft bidrar til store CO2-utslipp i dagens verden.

SISTE NYTT

Siste nytt