Kjente til «slavefamilien», men kunne ikke gjøre noe

Lokale helsemyndigheter var i årevis klar over den dysfunksjonelle «familien» hvor tre kvinner angivelig ble holdt som slaver i tretti år.

«Slavefamiliens» hus i Lambeth, London

Minst en av kvinnene skal ha forsøkt å rømme fra huset i Lambeth i London tidligere.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Politiet i London fortsetter i dag å snakke med naboer til ekteparet i slutten av 60-årene som skal ha holdt tre kvinner fanget mot sin vilje.

Det er et stort og vanskelig arbeid som ligger foran dem. Samtidig opplyser kilder i nærområdet til avisen The Observer at minst en av kvinnene skal ha forsøkt å rømme tidligere, og at lokale myndigheter har vært i kontakt med hjemmet.

Ofrene skal selv ha nektet noen form for inngripen, trolig som følge av det det psykiske overtaket paret som holdt dem fanget hadde over dem. Det kan bli vanskelig å få dem dømt, tror eksperter.

Les også: - Kvinner haldne som slavar i hus i London i 30 år
Les også: Siktede i påstått slaverisak løslatt

Nektet å få hjelp

Hjemmet beskrives i dag som et «eksplosivt», voldelig hjem, men lokale myndigheter sto angivelig hjelpeløse og kunne ikke gripe inn. Selv om de hadde sterke mistanker til at noe var galt, var det de tre kvinnene selv som stanset ethvert forsøk på hjelp.

Forholdet mellom kvinnene og ekteparet beskrives som kultlignende, og har i følge The Sunday Times sitt opphav i et marxistisk miljø fra slutten av 60-tallet.

Selv om dette miljøet opphørte, fortsatte de to eldste kvinnene, en i dag 69 år gammel malaysisk kvinne og en irsk kvinne som nå er 57 år, forholdet til mannen. Den 30 år gamle kvinnen som omtales som britisk, tror politiet kan være datteren til den irske kvinnen, og at faren er mannen i huset.

Det svært spesielle psykiske forholdet i huset er tidligere omtalt som årsaken til at kvinnene ble påført «usynlige håndjern», altså at ekteparet hadde enorm makt over de tre.

Et veto blant de tre mot innblanding utenfra skal i følge The Observer være grunnen til at lokale myndigheter ikke kunne gripe inn da de fikk mistanke om at noe var galt.

Fysisk og psykisk vold skal ha vært dagligdags, og er blitt beskrevet som en form for hjernevasking av de tre kvinnene, slik at de var helt og holdent i parets vold.

Da kvinnene omsider gikk med på å bli reddet ut av politiet 28. oktober, var det under forutsetning av at ingenting skulle skje overfor ekteparet. Først nesten en måned senere, torsdag denne uken, ble de to 67-åringene, opprinnelig fra India og Tanzania, pågrepet.

Selv om de tre kvinnene da hadde vært borte fra leiligheten i ukesvis, ble de ikke meldt savnet av paret.

Til tross for at det finnes en fødselsattest for 30-åringen, finnes det ingen annen offentlig dokumentasjon på henne. Hun har ikke gått på skole, men har bodd i huset i hele sitt liv.

NRK snakket fredag med bydelsadministrasjonen i Lambeth hvor paret bodde, men fikk beskjed om at de kun kjente saken fra mediene og de ikke hadde noen kommentarer til saken.

Les også: Ektepar arrestert også på 1970-tallet

Bydelen Lambeth i London.

Bydelen Lambeth i London.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Kan bli vanskelig å få paret dømt

Paret som ble løslatt natt til fredag, skal ikke inn til nye avhør hos politiet før på nyåret. De får ikke reise tilbake til hjemmet sitt, hvor politiet har hentet ut store mengder bevismateriale.

I tillegg er passene deres beslaglagt, slik at de ikke kan reise fra landet. Eksperter som The Sunday Times har snakket med, sier paret kan ende opp med å gå ustraffet fra sine handlinger.

De ble arrestert, mistenkt for å drive med slave- og tvangsarbeid, i tillegg til å holde noen mot sin vilje.

En av Storbritannias ledende jurister på området, Caroline Haughey, sier at mulighetene for å få gjennom en rettskraftig dom i en slik sak kan bli vanskelig, fordi lovverket er diffust.

Hun mener det er vanskelig å få overbevist en jury om at det faktisk er begått lovbrudd i henhold til det eksisterende lovverket i Storbritannia. Nye forslag er lagt frem av innenriksminister Theresa May, men de er ikke vedtatt.

Paret ble første gang arrestert av politiet på 70-tallet, da i forbindelse med deres politiske synspunkter i det kommunistiske miljøet de hørte til. Paret, og de tre kvinnene flyttet til bydelen Lambeth, rett før London sentrum, i 2005, men det er ennå ikke kjent hvor de bodde tidligere.

Politiet sier paret også etterforskes for brudd på immigrasjonslover, men at det er så lenge siden de kom til landet, at det kan bli vanskelig å bevise at de har begått lovbrudd.

Før 1971 hadde innbyggere fra Samveldelandene (tidligere kolonier til Storbritannia) automatisk rett til å bli værende i landet.

Naboer merket ingenting

Den mildt sagt spesielle «familien» har altså bodd tett på folk i Brixton i Lambeth i åtte år nå, uten at noen fattet mistanke. Flere av naboene forteller i dag at de ikke trodde noe var galt.

26 år gamle Marius Feneck bodde i etasjen over med kjæresten og deres nyfødte baby. Han sier til The Sunday Times at han kjente til de fem, og sa at en av de eldste kvinnene satt i rullestol.

– De gikk inn og ut av leiligheten, så jeg må ærlig si at jeg ikke trodde de levde i fangskap. De gikk i brukte klær, men det var velholdte bruktklær. De gikk ut hver eneste dag, derfor skjønner jeg ikke hvorfor de ikke gikk til politiet. Jeg har til og med sett dem snakke med politiet på utsiden, det virker helt vilt. Hvis politiet trodde noe var galt, kunne de lett gjort noe med det.

Han la til at han hadde inntrykk av den yngste kvinnen var redd for mannen, og hadde spurt henne om han skulle kontakte politiet. Hun hadde svart «nei» da han spurte, og da han gjentok tilbudet, hadde hun ristet på hodet.

Abdu Rogers, som også bor i området, sier til The Observer at han var overrasket over nyheten.

– Det er problemet du får når du har mange forskjellige miljøer som bor sammen på samme sted. Folk snakker ikke med hverandre. Selv om jeg så naboen min på gaten, ville jeg sannsynligvis ikke kjent ham. Jeg tror folk må se etter hverandre, men det kommer dessverre ikke til å skje.

Etter saken sprakk torsdag, forteller flere organisasjoner som jobber med bekjempelse av menneskehandel om en kraftig økning i henvendelser.

Les også: Mange reagerer på at London-ektepar vart sette fri mot kausjon
Les også: Britisk politi ikkje i tvil: Menneskehandel er i vekst

To er arresterte i London etter at ei kvinne har meldt dei for å ha halde henne og to andre mot deira vilje i eit hus i bydelen Lambeth sør i London i 30 år.

VIDEO: Her ble de holdt fanget i 30 år

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt