Hopp til innhold

Vanningeniør i grottedramaet: – Tidsvinduet vi har nå er kritisk

CHIANG RAI (NRK): Vanningeniører jobber på spreng for å holde vannstanden nede, så ikke redningsoppdraget må avbrytes. Oksygennivået i grotta er i ferd med å bli livstruende lavt, og det er ikke mulig å frakte mer luft inn til de innesperrede guttene.

Vannpumper i grotta

LIVSVIKTIG DRENERING: Redningsarbeidere legger ut vannpumper i inngangen til den delvis oversvømte grotta 7. juli.

Foto: AP

Vanningeniører langs grotta Tham Luang

Vanningeniører undersøker dreneringssystemet utenfor grotta Tham Luang tirsdag for å hindre at mer vann kommer inn.

Foto: Roger Severin Bruland / NRK

– Akkurat nå er oksygennivået på 15 prosent der guttene befinner seg. Derfor er dette tidsvinduet nå så kritisk, sier Thanet Natisri, som er prosjektleder for vannsituasjonen.

I vanlig luft er kun rundt 20 prosent oksygen. Faller oksygenmengden under 15 prosent risikerer guttene å besvime.

– Hva hvis de måtte ha ventet i fire måneder på å ta dem ut?

– Da ville ingen ha overlevd, fordi oksygenmengden i grotta er så lav. Det er veldig vanskelig å frakte store surstofflasker inn til dem, fordi dykkerne ikke kan bære med seg store oksygentanker inn, så det går ikke å få inn mer oksygen, sier Natisri til NRK.

Reporter i Thailand Roger Sevrin Bruland rapportere direkte fra jungelen over grotta.

Her jubler redningsarbeidere over å ha ledet vann bort fra grotta. Reporter i Thailand; Roger Sevrin Bruland.

thailand, grottedramaet

FRIVILLIG: Redningsarbeidere bygger en dam med bambusrør. Dette er en del av den usynlige jobben som har gjort det mulig for redningsarbeiderne å redde ut guttene.

Foto: Satienpong Nernpon

Guttene må dykke 100–200 meter

Sjefen for vannoperasjonen bekrefter at dersom vannstanden hadde økt, så hadde dykkerne måttet avbryte dagens redningsoppdrag.

– Dersom vi ikke hadde klart å holde vannstanden ned på dette nivået, ville guttene ha dødd av oksygenmangel, enten fordi grotta ville ha blitt oversvømt eller at dykkerne ikke ville ha klart å komme inn til dem, sier Thanet Natisri.

Ifølge Natirsi har dykkerne et vindu nå til komme seg inn og ut fordi vannivået er så lavt, og ta med mat til de som fortsatt er innesperret. Vannstanden stiger litt i grotta, men situasjonen er foreløpig er under kontroll.

– Desto lavere vann, desto bedre er det for redningsaksjonen. Det er visse strekninger guttene må dykke på rundt 100–200 meter før de kommer fram til ei lomme der de kan hvile, forteller Natisri.

Vannstanden kan stige igjen i grotta i Thailand, forteller reporter Roger Sevrin Bruland.

SE VIDEO: NRKs reporter Roger Severin Bruland forteller at det thailandske militæret bærer vannpumper og rør opp i kuperte terreng langs sidene av grotta for å lede vann bort fra grotta der fotballaget sitter fanget.

Håper å redde alle ut tirsdag

Rett før klokka 07, norsk tid, bekreftet thailandske redningsmannskaper at 19 dykkere har tatt seg inn i grotta for tredje, og forhåpentligvis siste del av redningsaksjonen.

Redningsaksjonen skal ha startet kl. 05.08, norsk tid.

– Alle de fem som er i igjen skal tas ut samtidig, uttalte lederen for redningsarbeidet, Narongsak Osottanakorn.

En lege og tre thailandske marinesoldater som frivillig har blitt inne i grotta sammen med fotballaget som ble funnet for over ei uke siden, skal også forlate grotta i dag.

Åtte av de 12 guttene som var fanget i grotta sammen med treneren sin ble reddet ut søndag og mandag. De skal etter forholdene være i god form, men må bli på sykehuset i minst ei uke for fysisk og psykisk oppfølging.

SISTE NYTT

Siste nytt