NRK Meny
Normal

«Sandy» har begynt å lage kaos langs USAs østkyst

ANNAPOLIS (NRK): Orkanen «Sandy» har begynt å bite fra seg langs østkysten av USA. I kveld kan den dele delstaten Maryland i to.

Jon Gelius, USA

I delstatshovedstaden Annapolis merkes det at orkanen er på vei. Den siste timen har uværet økt i intensitet, med kraftige vindkast og striregn

De fleste store amerikanske TV-stasjonene, som Fox News, ABC News og CBS News, sender direkte fra området. Men det er få vanlige mennesker ute i gatene.

Svært mange av butikkene langs havnen i Annapolis er stengt, og det er lagt ut sandsekker på fortauene foran. Mange av butikkeierne har også festet maskeringstape foran vinduene.

Stenger bro – avsondrer folk

Sandsekker foran butikkvindu i Annapolis, Maryland

SPERRER: Sandsekker foran butikkvindu i Annapolis, Maryland.

Foto: Jon Gelius / NRK

Da jeg kjørte ut av Washington D.C. tidligere i dag, var det kommet mye regnvann i veibanen. Allerede da hadde fire biler veltet grunnet vannplaning.

Annapolis ligger på fastlandssiden av bukten Chesapeake Bay. Broen Bay Bridge, som går over bukten og forbinder byen med Delmarva-halvøyen, er ventet å bli stengt i løpet av kvelden norsk tid.

Broen er allerede stengt for lastebiler, og fartsgrensen er redusert.

Det er derfor ventet at den delen av Maryland som ligger på den andre siden av broen vil bli avsondret fra omverden når orkanen slår til for fullt.

Alle skoler i Maryland er stengt, og kollektivtransporten i regionen er på det rene stengt ned som følge av at «Sandy» er på vei.

Fjernet søppelkasser

Det er ventet at «Sandy» vil nå området for fullt en gang etter midnatt norsk tid.

Når orkanen treffer land, er det ventet at toppvindene kan være helt oppe i 290 kilometer i timen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bølger har slått over stranden og Beach Avenue i Cape May, New Jersey

OVERSVØMT: Bølger har slått over stranden og Beach Avenue i Cape May i delstaten New Jersey.

Foto: Mel Evans / Ap

Det er ventet at vannstanden vil stige minst én meter her i Annapolis-området, og opp til tre meter andre steder langs USAs østkyst.

For kort tid siden reiste kommunalt ansatte rundt og fjernet alle søppelkassene som sto ute i byen. Også solide søppelkasser i sement ble løftet vekk med egen truck, slik at det ikke skal finnes noen løse gjenstander i havneområdet når «Sandy» kommer.

Uvær på kollisjonskurs

Hudson-elven går over sine bredder i Hoboken, New Jersey

FULL STOPP: 'Ingen skating her', står det på skiltet ved Hudson-elven som her går over sine bredder i Hoboken, New Jersey.

Foto: Charles Sykes / Ap

Orkanen er ventet å komme mot New York, Washington, Baltimore og Philadelphia.

– Den viktigste beskjeden jeg har nå: Vær så snill og hør på hva politiet og myndighetene sier, sier USAs president Barack Obama i 17.45-tiden norsk tid mandag kveld.

New York City-regionen kan bli hardest rammet av «Sandy», ifølge værmeldinger gjengitt av nyhetsbyrået AP.

I New York City er både børsen og FNs hovedkontor stengt, og alle møter i FN er avlyst. Nærmere 400.000 innbyggere er allerede evakuert fra nedre del av Manhattan.

Uværet er på kollisjonskurs med to andre værsystemer, som kan skape en superstorm og føre til kaos helt fra USAs østkyst og til de store innsjøene 128 mil inne i landet. I delstaten West Virginia er det meldt opp til 90 centimeter snø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt