Hopp til innhold

Vannbombeflyene har startet slokkingen

Innbyggere i deler av skogbrannområdet i Sverige er gitt ordre om å komme seg ut av enkelte distrikter, fordi vannbombing av brannen er i gang.

To To vannbombefly flyr over Åmänningen sjøen.

To av de fire europeiske vannbombeflyene, som er i gang med sin operasjon, flyr over Åmänningen sjøen.

Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB scanpix

Når tusenvis av liter med vann slippes ut fra en flybåren vanntank, er det store krefter som treffer bakken, selv om de 6.000 literne spres ut gradvis. Derfor er folk bedt om å komme seg vekk – og holde seg borte.

Viktigt meddelande till allmänheten: På grund av att vattenbombningar kommer ske uppmanas alla inom området Västerfärnebo, Hästbäck, Ängelsberg, Virsbo att omedelbart lämna området. Vattenbombningarna är förenade med livsfara. Samtliga som berörs av rök från skogsbranden i Västmanland - håll er inomhus och stäng dörrar, fönster och ventilation.

Fylkesstyret i Västmanland

Folk får heller ikke lov til å oppholde seg i nærheten av innsjøene Mälaren og Åmänningen, som er to av stedene de franske og italienske vannbombeflyene skal hente vann.

Også luftrommet over brannområdet stenges slik at flyene skal få operere fritt.

Håpet er at spesialflyene som er kommet fra Frankrike og Italia skal få kontroll over flammene som har herjet store skogsområder i Midt-Sverige i sju døgn nå.

Onsdag ettermiddag kunne røyklukten fra brannen kjennes helt til Stockholm.

Branddoften har nu också nått SVT:s redaktion i TV-huset i Stockholm.

Roland Zuiderveld, SVT

Hindret av dårlig vær

På grunn av værforholdene tok de fire brannbombeflyene først av ved 17-tiden i ettermiddag. Tett røyk og aske i kombinasjon med regnvær gjorde sikten for dårlig på formiddagen.

Et fransk overvåkingsfly ble også sendt opp sammen med de fire spesialflyene, for å kartleggene vannforsyningene mer i detalj.

Etter en runde over området, gikk flyene i gang med å spre vann. 24.000 liter vann skal i første omgang pøses ut på et område på 7,6 kilometer. Deretter forflytter man seg til nytt område. De fire flyene flyr sammen og jobber som en enhet.

Planen er at vannbombeflyene i første omgang skal bidra med å begrense ilden. Deretter vil de gå over til slokningsfasen.

Det pågår fortsatt et intenst arbeid med å holde brannens yttergrenser. Men ifølge den svenske redningsledelsen er nå brannen «ringet inn», skriver SVT.

På grunn av regnværet det siste halve døgnet har brannfolkene fått startet på jobben med å slokke selve brannen, som i løpet av det siste døgnet har krympet cirka 100 meter.

Men allerede i morgen, torsdag, forventes været igjen å by på vanskelige slokningsforhold. En kombinasjon av høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har gjort at flammene har spredd seg raskt den siste uken.

– I morgen ventes det mindre ideelle forhold, med sterkere vind og lavere luftfuktighet. Derfor vil vi forsøke å maksimere effekten av vannbombingen og andre tiltak i dag, og holde på så lenge so mulig, for å slå tilbake flammene så langt det går og bløtlegge skogbunnen mest mulig, sier Fredrik Eriksson, talsmann for redningsledelsen, SVT.

Brannområdet går nå fra Öjesjön i sør til innsjøen Snyten nord for Ängelsberg.

Så langt er over 190 kvadratkilometer svidd av. Tømmer til en verdi av 300 millioner kroner er anslått å ha gått opp i røyk.

200 personer fra brannvesen, forsvaret og heimevernet deltar nå i slokningsarbeidet. Forsterkninger er de siste dagene hentet inn fra andre deler av landet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

I Midt-Sverige forlater folk hjemmene sine på grunn av den sivende røyken fra skogbrannen og frykten for flammene.

Kongen på brannbesøk

I dag kom også den svenske kongen Carl Gustav til området. Han skrøt av innsatsen til brannmannskapene, som har stått på mer eller mindre sammenhengende i sju døgn.

– Dette har pågått i flere dager, og de ​​jobber kontinuerlig 24 timer i døgnet. De har gjort en god jobb, skrøt kongen til avisen Aftonbladet da han ankom stedet hvor brannledelsen holder til.

Kongen gav uttrykk for at han blant annet ønsker å se på slokningsarbeidet til de utenlandske spesialflyene.

Han uttrykte også medfølelse med de nærmere 1000 personene som er evakuerte. Mange aner ikke når de kommer tilbake til hjemme sine.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Kong Carl Gustav uttaler seg om skogbrannen

SE VIDEO: Kong Carl Gustaf møtte i dag brannledelsen.

Så langt har ingen privathus blitt antent. Brannmannskapene måtte imidlertid la et småbruk i skogkanten brenne ned til grunnen. Et gårdsbruk som står på UNESCOs verdensarvliste er også truet av flammene.

En person, en tømmerbilsjåfør, omkom da han kjørte inn i et område hvor flammene fikk tak.

SISTE NYTT

Siste nytt