Død og brente valglokaler i Kongo

Valget i Kongo mandag går – som ventet – ikke rolig for seg. Skyting, påtente valglokaler og forsinkelser har preget valgdagen så langt. Flere mennesker skal ha blitt drept.

Valg kongo stemmeseddel

En gutt holder opp en av stemmesedlene som ble brent da bevæpnede menn gikk til angre på en gruppe biler i forbindelse med valget mandag.

Foto: PHIL MOORE / Afp

Den demokratiske republikken Kongo avholder mandag sitt andre demokratiske valg.

Kongo-ekspert Morten Bøås fortalte NRK.no før helgen at man måtte regne med vold i forbindelse med valget, og Bøås' dystre spådommer ser ut til å realiseres.

Kongolesiske militærstyrker skal ha drept tre menn, og arresterte syv andre, da maskerte menn angrep et stemmelokale i Lubumbashi.

– Tre personer ble drept, syv ble arrestert og fem andre overga seg etter å ha blitt omringet av hæren, sier Moise Katumbi, guvernør i Katanga-provinsen, til nyhetsbyrået Reuters.

Bøås, som er seniorforsker ved Fafo, er ikke overrasket over voldsomhetene, mener det viser hvor omstridt valget er. Han presiserer at de første ryktene om valgfusk har begynt å komme allerede.

– Det var noen som meldte i går at det hadde blitt funnet en mengde stemmesedler der navnet til Kabila var fylt ut allerede. Det er vanskelig å si om dette stemmer, eller om det bare er rykter som oppstår fordi skepsisen til valget er så stor, sier Bøås.

Han tror man vil få se flere voldsepisoder i dagene fremover, og frykter toppen kan komme når valgresultatet blir klart, 6. desember.

– Særlig hvis det blir et omstridt resultat. Det kan hende det blir flere enkeltstående hendelser, slik vi har sett mandag, i dagene fremover. Men det er først når resultatet er klart at man kan få de virkelig store demonstrasjonene og opptøyene, sier Bøås.

Video Morten Bøås

Fafo-forsker og Kongo-ekspert Morten Bøås er ikke overrasket over urolighetene i Kongo.

Foto: Nyhetsspiller

Brente stemmesedler

Hendelsen der tre menn ble drept er en av flere i Lubumbashi på valgdagen.

Et annet angrep i Lubumbashi kostet livet til to politimenn og en kvinnelig velger, ifølge en talsmann for militæret. Han sier også at noen av angriperne ble drept, men han kan ikke si hvor mange.

Politiet i den sørlige byen sier også til nyhetsbyrået AFP at en gruppe bevæpnede menn angrep en konvoi med åtte biler mandag morgen.

To av bilene, som var lastet med rundt 1000 stemmesedler, skal ha begynt å brenne etter angrepet. Politimenn som kjørte med konvoien åpnet ild, og flere av angriperne skal ha blitt skadd.

Det brøt også ut panikk i byen mandag, da noen begynte å skyte med automatvåpen.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP ble vitner til at folk måtte løpe for å søke dekning. Geværskuddene førte til at det brøt ut panikk i Njanja-distriktet i sentrum av byen.

Satte fyr på stemmelokaler

I byen Kananga satte innbyggere fyr på flere stemmelokaler mandag.

En FN-ansatt sier at urolighetene begynte da stemmegivningen ble forsinket i mangel på stemmesedler og annet valgmateriell.

Da velgerne oppdaget at boksene med valgsedler allerede var fulle, ble de rasende, og om lag 15 stemmelokaler ble påtent, opplyser en kandidat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongo valg kø

Valgkø ved et stemmelokale i Goma i forbindelse med valget.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Urolig valgkamp

Også opptakten til valget har vært urolig i flere deler av landet.

Lubumbashi ble tidligere denne måneden åsted for to dager med gatevold mellom tilhengere av den sittende presidenten, Joseph Kabila, og tilhengere av opposisjonspartiene førte til at deler av byen måtte stenges av, mens fotgjengere ble ranet og butikkvinduer ble knust.

Søndag ble en person drept da bevæpnede menn angrep en militærleir i utkanten av byen. Det er foreløpig ikke klart om dette angrepet har noen sammenheng med mandagens valg.

Lørdag ble to personer drept i hovedstaden Kinshasa. Den siste valgkampdagen utviklet seg til et kaos, etter at politiet hadde lagt ned et forbud mot politiske samlinger.

Politiet brukte tåregass, vannkanoner og skarp ammunisjon mot opposisjonstilhengere, noe som altså førte til at to personer mistet livet.

Arikkelen fortsetter under bildet.

Kabila valg Kongo livgarde valg

Medlemmer av president Kabilas livgarde går gjennom regnet, etter at presidenten har avgitt sin stemme i Kinshasa.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Andre valg siden 1960

Kongo holder mandag sitt andre valg siden 1960. President Joseph Kabila er ventet å vinne over sine ti utfordrere, selv om opposisjonen har drevet omfattende valgkamp.

Kabila vant da landet i 2006 holdt sitt første demokratiske valg noensinne. Han hadde da vært president siden 2001, da han overtok makten etter sin far Laurent Kabila, som ble drept av sine egne soldater.

I tillegg til presidentkandidatene kjemper over 18.500 kandidater om de 500 setene i nasjonalforsamlingen.

Frykter mer uro etter valget

Mange frykter at valget vil føre til enda mer vold og uro i dette enorme landet i hjertet av Afrika.

Et land rikt på naturressurser som kobolt, kobber, gull og diamanter, men som har ødelagt for seg selv og sin befolkning med årelange blodige borgerkriger, kriminalitet og etnisk vold.

– Et fåtall blir valgets vinnere, resten taper og vil lage kaos, eller i det minste prøve å lage kaos, sier Bizima Karaha, en innflytelsesrik og mektig forretningsmann i Kinshasa, til BBC.

Karaha sier det er liten tvil om at president Kabila kommer til å bli gjenvalgt. Ikke fordi han har så stor oppslutning blant velgerne, men fordi opposisjonen er splittet og fordi presidentvalget bare gjennomføres med én valgrunde.

Karaha får støtte av Kongo-ekspert Morten Bøås, som sier til NRK at den nye valgordningen kan føre til at Kabila blir gjenvalgt med noen – og tjue prosent av stemmene, og at han dermed vil begynne på en ny femårsperiode med et svekket mandat.

– Hvis Kabila bare vinner en knapp seier, vil han få et svekket mandat. Dersom noen vinner med en for stor andel av stemmene, vil det nærmest automatisk føre til påstander om valgfusk. Det beste er derfor om noen vinner med klar margin, uten at det er snakk om 70-prosent at av stemmene, sier Bøås.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt