Nasjonalistene skapte valgsensasjon i Finland

Det liberalkonservative Samlingspartiet har vunnet det finske valget med 20,4 prosent, viser de endelige valgresultatene. Men landets nasjonalistiske parti har skapt en valgsensasjon.

Sannfinländarnas leder Timo Soini

Sannfinländarnas leder Timo Soini kan juble når han ser at valgresultatene går i partiets favør.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sannfinländarna har pustet de største partiene i Finland i nakken, og da alle stemmene var talt opp, fikk det EU-kritiske partiet 19 prosent oppslutning. Det ga partiet 39 mandat av nasjonalforsamlingens 200 seter, ifølge YLE. Noe som er 34 mandater flere enn ved valget i 2007.

Socialdemokraterna fikk 19,1 og Centerpartiet 15,9 prosent, mens det liberalkonservative Samlingspartiet fikk 20,4 prosent.

De tre tidligere største partiene ligger an til fortsatt å ha til sammen 120 mandater i nasjonalforsamlingen.

EU-motstandere

Sannfinländarna er skeptisk til EU og er imot at Finland skal gi kriselån til medlemsland som sliter med gjeld.

Ved forrige valg fikk partiet hans 4,1 prosent av stemmene, og det ser ut til at de selverklærte nasjonalistpopulistene har sanket en mengde proteststemmer.

I Europa er det frykt for at Timo Soinis framgang vil kunne sette den planlagte økonomiske krisehjelpen til Portugal i fare. Den finske nasjonalforsamlingen har nemlig fullmakt til å stemme over forespørsler fra EU om krisefond, noe som betyr at Sannfinländarna kan blokkere portugisisk krisehjelp.

– Den økonomiske redningspakken som er foreslått kommer nok ikke til å bestå, sa Soini til finske YLE tidligere i dag, på spørsmål om hva som kom til å skje hvis partiet hans fikk regjeringsmakt.

Det er dårlig nytt for Portugal og andre europeiske land som sliter.

Partiet er også innvandrer-kritisk og vil avskaffe obligatorisk svenskundervisning i finsk skole.

– Umåtelig fornøyd

Centerpartiet ble en av valgets store tapere. Partiet mistet over 7 prosentpoeng.

– Jeg er overhodet ikke fornøyd med dette. Det stemmer ikke overnes med hva slags følelse vi og kandidatene i felten har hatt, sier partileder Mari Kiviniemi.

Sannfinländarnas leder, Timo Soini, er derimot svært glad for resultatet.

– Jeg er umåtelig fornøyd. Arbeidet vårt har mottatt god støtte fra det finske folket. Jeg er stolt over partiet vårt og kandidatene våre, sier Soini.

Statsminister og partileder Mari Kiviniemi innrømmer at partiet gikk på knusende nederlag, men hun ser likevel ingen grunn til å trekke seg fra ledervervet.

– Eventuelle beslutninger om saken vil bli tatt på neste partimøte, sier Kiviniemi.

Høyrevridde velgere

Finlands fire største partier kjempet tett, og det eneste som virket sikkert da finnene gikk til valgurnene søndag, var at velgerne er på vei mot høyre.

Nesten 1,3 millioner finner forhåndsstemte. Det er 31,2 prosent av velgerne.
Valgdeltakelsen i Finland steg til 70,4 prosent. Sist deltakelsen var over 70 prosent var i 1995 da 71,9 prosent av de stemmeberettigede gikk til urnene.

SISTE NYTT

Siste nytt