Doug Jones utpekes som vinner av valgthrilleren i Alabama

BIRMINGHAM, ALABAMA/OSLO (NRK): De første resultatene fra Senatsvalget gikk i republikaneren Roy Moores favør, men så utviklet det hele seg til et valgnederlag i Alabama.

Se Doug Jones' seierstale her.

MOORES MOTKANDIDAT: Demokraten Doug Jones vant senatsvalget mot republikaneren Roy Moore i Alabama i natt.

Da over 60 prosent av stemmene var talt opp natt til onsdag ledet republikaneren Roy Moore med 6 prosentpoeng over demokraten Doug Jones. Men når 85 prosent av stemmene er opptalt hadde ledelsen krympet til 0,4 prosentpoeng.

Men da 89 prosent av stemmene var talt opp så snudde det, og plutselig ledet demokraten Jones. Og like før klokka 04.30 ble det klart – Doug Jones har vunnet senatsvalget i blodrøde Alabama.

Republikanske velgere på et valgmøte i Alabama

SPENT: På demokratenes valgvake i Birmingham var det svært spent stemning da stemmene ble talt opp, og resultatet vippet mer og mer i retning Jones.

Foto: Jim Watson / AFP

Dermed blir republikanernes flertall i Senatet redusert til 51–49. Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama.

Jubelen i taket

– Til slutt har hele dette løpet handlet om verdighet og respekt, sier Jones til valgvaken i Birmingham.

– Denne kampanjen har handlet om høflighet og anstendighet, fortsetter han.

På valgvaken i Birmingham står jubelen i taket.

Jeg syns dette er ekstremt moro. Vi har jobbet så hardt. Vi trenger dette i Alabama, vi trenger det så mye, sier Suzanne Baker til NRK i Birmingham, Alabama.

Doug Jones valgvake
Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Hvordan skjedde denne snuoperasjonen?

– Vi har jobbet rumpa av oss. Og han er en god kandidat – den beste vi har hatt på 25 år. Vi er klare for en forandring, fortsetter Baker.

Hillary Clinton var også, etter at Jones' seier var et faktum, raskt ute på Twitter og gratulerte.

– Hvis Demokrater kan vinne i Alabama, kan vi og må vi konkurrere over alt. Fremover!, skriver den demokratiske presidentkandidaten.

Laster Twitter-innhold
Se Doug Jones' støttespillere feire viktig seier for demokratene.

Trump gratulerte på Twitter

President Trump var rimelig diplomatisk på Twitter da han gratulerte Jones' med Alabama-seieren. Presidenten peker i tweeten på at stemmer på andre republikanske kandidater (såkalte write-ins) spilte en avgjørende rolle, og bidro til den demokratiske seieren.

Over 22.000 mennesker valgte dette alternativet.

– Folkene i Alabama er flotte, og republikanerne vil gjøre et nytt forsøk på dette setet om kort tid. Det slutter aldri!, skriver Trump, som hele veien har gitt sin støtte til Moore.

Laster Twitter-innhold

Moore nekter å erkjenne valgnederlag

På den republikanske valgvaken tok Moore etter hvert scenen ettersom valgresultatet ble klart. Han åpnet med å sitere et bibelvers, og ville ikke innrømme nederlaget på grunn av det svært jevne valgresultatet.

Den republikanske kandidaten taler til sine støttespillere.

– Når det er så jevnt som dette, er det ikke over ennå. Vi vet også at Gud alltid har kontroll, sa den omstridte og erkekonservative Moore.

– En del av problemet med denne valgkampen, er at vi er blitt fremstilt i et ufordelaktig og ukorrekt lys, la han til.

Flere kvinner har anklaget Moore for seksuelle overgrep eller trakassering, mens Moore selv har sagt at «skitten politikk» er årsaken til overgrepsanklagene.

Medier over hele verden fulgte valget tett, og flere deltok på Moores valgvake. Der var ikke avisen Washington Post kunne Moores talsperson Hannah Ford opplyse tirsdag kveld.

Det var Washington Post som første gang omtalte overgrep- og trakasseringsanklagene mot senatorkandidaten, men det er uvisst om dette er grunnen til at de ble nektet presseakkreditering til arrangementet.

Knivet om plass i Senatet

De to kandidatene knivet om Alabamas plass i Senatet, som ble ledig da president Donald Trump utnevnte Jeff Sessions til justisminister.

Hele 54 prosent av dem som har stemt sier sexanklagene ikke betyr noe. Samtidig har Jones fått et flertall av stemmene til hvite med høyere utdanning. Demokratene trengte høy valgdeltakelse i folkerike distrikter, som det er i delstatens største by Birmingham.

Valgdeltakelsen blant afroamerikanere var også lavere enn Doug Jones det man trodde at han trolig trengte for å vinne. Rundt 30 prosent av befolkningen i Alabama er afroamerikansk. Mens hvite velgere her langt oftere stemmer republikansk, stemmer svarte demokratisk.

Normalt en republikansk seier

Roy Moore vant republikanernes nominasjonsvalg for den ledige plassen i Senatet etter at Jeff Sessions ble justisminister i Trumps regjering i februar.

Normalt sett ville republikanernes kandidat nærmest vært garantert seier i Alabama, men Moores forsprang begynte å skrumpe inn etter at avisa Washington Post begynte å publisere artikler om kvinner som anklager Moore for seksuell trakassering og overgrep.

MOORE: Roy Moore vant republikanernes nominasjonsvalg for den ledige plassen i Senatet etter at Jeff Sessions ble justisminister i Trumps regjering i februar.

Foto: Brynn Anderson / AP

Flere av kvinnene sier de ble trakassert mens de var tenåringer og Moore var i 30-årene. Moore avviser anklagene, og hevdet senest mandag at det hele er en politisk kampanje fra Washington.

Religiøse Moore har også kommet med flere svært kontroversielle uttalelser. Han har sagt at USA var på sitt beste under slavetiden, at muslimer ikke bør kunne sitte i Kongressen og Moore har sagt at homofili bør være ulovlig.

Viktig for republikanerne

Senatsvalget i Alabama var viktig også rikspolitisk i USA siden Republikanerne bare har et flertall på to representanter i Senatet.

Nå vil republikanernes flertall skrumpe inn til én representant. Da vil det bli vanskeligere for Trump og partiet å få vedtatt sin politikk.

– Vi har ikke råd, landets fremtid har ikke råd, til å tape denne senatsplassen, sa Trump fredag i en tale på et massemøte i Florida, nær grensa til Alabama.

Trump støttet Moore under et massemøte i Pensacola, Florida.

Donald Trump viste sin støtte til Roy Moore fredag under et massemøte i Florida.

Foto: Joe Raedle / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Jubel og tårer i USAs gater etter Chauvin erklæres skyldig

Folkemengder på tvers av hele USA reagerte med jubel da Derek Chauvin ble kjent skyldig i drapet på George Floyd på tirsdag.