Valglokalene i Skottland åpnet. I morgen kan de ha stemt for å være en selvstendig stat

EDINBURGH/OSLO (NRK): I Skottland er valget om løsrivelse fra Storbritannia i gang. De som sitter på gjerdet kan avgjøre valget.

Før valget i Skottland

Den siste meningsmålingen viser at 53 prosent ønsker å forbli en del av Storbritannia, mens 47 prosent ønsker løsrivelse. Denne målingen viser noe lavere støtte til løsrivelse enn tidligere målinger. Det ligger derfor an til at det er de rundt ti prosentene som ennå ikke har bestemt seg som kommer til å avgjøre valget.

Det ligger en veldig spent stemning over Edinburgh, Skottland og hele Storbritannia. I dag er det skjebnedagen, i dag skal det skrives et helt nytt kapittel i historiebøkene.

Hele 4.285.323 skotter, 97 prosent av de stemmeberettigede, har registrert seg for å kunne stemme. Det ligger dermed an til å bli den høyeste valgdeltagelsen i Skottland noen gang, ifølge BBC.

Blir resultatet av avstemningen at Skottland forblir en del av Storbritannia vil Skottene uansett få mye mer selvbestemmelsesrett enn de har i dag. Går de ut av Storbritannia får EU og Verden en ny selvstendig stat å forholde seg til.

Nicola Sturgeon stemmer

En av de første som avla stemme i den skotske folkeavstemningen var Nicola Sturgeon som er nestleder i nasjonalistpartiet SNP, og ja-tilhenger. Hun stemte i hjembyen Glasgow.

Valg med hodet eller hjertet

De viktigste spørsmålene i valgkampen har kretset rundt to akser. Nasjonalistene som er for løsrivelse har fokusert på at skotter må bestemme over skotter. De vil ikke at folk som sitter i London skal bestemme over skotter, eller over hva slags helsesystem de har.

Motstanderne av løsrivelse har fokusert på at man må tenke på økonomien og at man ikke må ta noen sjanser. De mener det vil koste for mye å bygge opp en helt ny stat.

Skottene er vant til å være en del av et stort land med over 60 millioner innbyggere. Noe helt annet er det å bli et lite land med rundt 5 millioner innbyggere.

SCOTLAND-INDEPENDENCE/ Scotland's First Minister Alex Salmond holds up "Aye" branded cakes during his visit to Brownings Bakers in Kilmarnock, Scotland

– Kvinner og menn over hele Skottland ser seg i speilet og vet at øyeblikket har kommet. Det er vårt valg, vår mulighet og vår tid, sa Lederen for Nasjonalistpartiet, Alex Salmond, til velgerne torsdag kveld.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Intens valgkamp

Lederen for Nasjonalistpartiet, Alex Salmond, minnet i går velgerne på at Skottland står foran en historisk mulighet.

– Kvinner og menn over hele Skottland ser seg i speilet og vet at øyeblikket har kommet. Det er vårt valg, vår mulighet og vår tid.

Begge sider kjører intense valgkampanjer helt til det siste. Retorikken spiller både på hodet og hjertet i begge leirene.

Når valglokalene har stengt vil stemmesedlene bli telt opp i de 32 regionene landet er delt opp i. Dette inkluderer de 789.024 forhåndsstemmene som er kommet inn.

Helikoptre og båter blir brukt for å frakte valgurnene til kontorene hvor sedlene telles, skriver BBC.

Resultatet av valget forventes klart om under et døgn. Lokalene stenger klokken 23 norsk tid, og resultatene ventes klare mellom klokken 7 og 8 fredag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt