Normal

Valgkamp uten kamp

George W. Bush ble president i USA i 2000 fordi han fikk 537 flere stemmer i Florida enn motkandidaten Al Gore. Etter det har Florida fått en helt spesiell plass i amerikansk valghistorie, skriver NRKs kommentator.

Demonstrasjon i Florida 2000
Foto: ROBERT SULLIVAN / AFP

Årets nominasjonsvalg blir også spesielt: Det er fordi demokratenes votering er helt uten betydning.

Rødt kort

I USA har stater flest sett skjevt på Iowa og New Hampshire som hvert fjerde år får innlede valgsirkuset. De to, i andre sammenhenger betydningsløse statene, får masse oppmerksomhet og presse.

Innen folkerike stater som Florida har fått avholde sine nominasjonsvalg, har det meste ofte vært avklart og journalistene uteblir.

I år skulle det ikke bli slik, fant de ut, så Florida flyttet frem sine nominasjonsvalg.

Men det skulle de ikke ha gjort.

De handlet i strid med de nasjonale partiorganisasjonenes direktiver, og ble straffet. Floridas demokrater ble satt i skammekroken, og ingen av partiets kandidater har drevet valgkamp i Solskinnsstaten.

Business as usual

Hillary Clinton

Alt tyder på at Hillary Clinton vinner i Florida.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

På den annen side: De står på stemmeseddelen, så Floridas demokratiske velgere vil få anledning til å si sin mening. Men de 210 delegatene får ikke lov til å votere på nominasjonskongressen i Denver i august.

Resultatet fra Florida vil derfor ikke ha noen innvirkning på hvem som blir demokratenes kandidat, men mediene vil senere i uken uansett gi vinneren bred omtale.

Og alt tyder på at det blir Hillary Clinton.

En seier som ikke betyr noe hva antall delegater angår, er på ingen måte bortkastet. Den kan få en PR-effekt som kan ta brodden av Barack Obamas storseier i South Carolina sist helg.

Ny giv

Kandidatene har ikke hatt lov til å drive kampanje i Florida, men de har hatt anledning til å bidra til å samle inn penger. Derfor har de besøkt staten.

Enkelte Florida-kommentatorer har syrlig bemerket at stemmene deres vil de ikke ha, men pengene deres kommer godt med, og påpekt en viss dobbeltmoral i den sammenheng.

Men de enkelte kandidatenes organisasjoner i Florida har tatt kandidatenes fravær som en utfordring. Grasrotsupportere har drevet valgkamp på de fraværendes vegne som aldri før, og nominasjonsvalg-aktiviteten blant demokrater i Florida er mangedoblet i forhold til tidligere valg hvis man tar utgangspunkt i forhåndsstemmer.

"It’s the economy, stupid."

Rudy Giuliani, Mitt Romney, Fred Thompson og John McCain i CNN-debatt 28. november 2007
Foto: STAN HONDA / AFP

Slagordet var kandidat Bill Clintons rettesnor i 1992. Det var økonomien det dreide seg om.

Og for republikanerene, som har drevet helt vanlig valgkamp i Florida, er det de siste ukene blitt klart at økonomien er viktig.

Det gavner Mitt Romney, den eneste kandidaten med fortid fra næringslivet. Og det er noe han ikke unnlater å gjøre oppmerksom på.

En tidligere guvernør i Arkansas (Mike Huckabee), en forhenværende borgermester i New York (Rudy Giuliani) og en senator fra Arizona (John McCain) har lite å stille opp mot en self-made mangemillionær fra IT-bransjen, som i tillegg var ryddegutt og redningsmann da de olympiske vinterlekene i Salt Lake City var i ferd med å bli en skandale.

Huckabee snakker om sosial-konservative familieverdier, Giuliani om nasjonal sikkerhet og McCain om krigen i Irak – viktige temaer i en amerikansk valgkamp; men etter de siste ukers børsras og tvangsauksjoner har begivenhetene og nyhetsbildet hjulpet Romney. Han ligger godt an til å styrke sin ledelse på republikanerenes delegatbarometer. 

Florida – i november

Enkelte kommentatorer har påpekt at de republikanske kandidatene, og til slutt den som blir nominert, får et forsprang på sin demokratiske konkurrent i november ved å kunne drive valgkamp i Florida nå.

Alle er enige om at det er en fordel, men demokratene forsikrer om at dette vil bli mer enn utjevnet innen valgdagen.

Den demokraten som blir nominert i august vil besøke Florida mange nok ganger til at velgerne i landets 4. mest folkerike stat kjenner vedkommende nok til at kandidaten skal vinne denne viktige staten, heter det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt