NRK Meny
Normal

Valget vekker forundring

Beslutningen om å utpeke Alaska-guvernør Sarah Palin til visepresidentkandidat vekker forundring hos amerikanske kommentatorer.

John McCain og Sarah Palin
Foto: Kiichiro Sato / AP

Washington Post skriver at valget av Palin er det mest usannsynlige valget siden George W. Bush i 1988 valgte senatoren Dan Quayle som sin visepresidentkandidat.

Det var et sjansespill som ikke viste seg svært suksessfullt.

Valget av Palin vil også gå utover strategien krigshelten og den mangeårige senatoren McCain har kommet med overfor Obama, at han er altfor uerfaren til å være president og øverskommanderende, mener lederskribentene i både Washington Post og New York Times.

Men en ting lyktes han med, å vise at han fortsatt er en uavhengig, reformvillig fyr som går sine veier der han mener det må til.

Uforberedt

Også andre kommentatorer er forundret over gårsdagens valg.

- En merkelig avgjørelse. Og jeg ser ikke at den kompenserer at han er gammel, sier politisk kommentator Linda Wertheimer om John McCains utnevnelse av Palin.

72 år gamle John McCain har ikke verdens beste helse - noe som akkurat ikke hjelper på - for det betyr at 44-åringen, som er uerfaren i rikspolitikk, fort kan ende som president.

- Såvidt jeg kan skjønne er Sara Palin helt uforberedt på å bekle rollen som president og øverstkommanderende for de miltære styrkene, sier Wertheimer.

- Sjokkerende uansvarlig

CNNs politiske kommentator Paul Begala er heller ikke nådig i sin kritikk av den ferske visepresidentkandidaten.

- Palin er guvernør i en stat med flere reinsdyr enn mennesker, og må legge på seg et par kilo bare for å bli en lettvekter, skriver Begala.

Han mener også at McCains dømmekraft nå er et like stort uromoment som hans høye alder.

- At en mann som er 72 år gammel og har hatt fire tilfeller av kreft velger en som er fullstendig ukvalifisert til å bli president, er sjokkerende uansvarlig, skriver Begala.

En trøst for konservative

Palins mangel på rikspolitisk erfaring blir trukket frem etter at McCains valg ble kjent. Mens for konservative, som synes John McCain er en for liberal kandidat, er valget av Palin en trøst.

- Konservative republikanere er svært begeistret. Sara Palin er konservativ på de aller fleste områder og vil derfor være en styrke for John McCain, sier en annen kommentator, Amy Holmes.

John McCain, som regnes som svært uavhengig av det republikanske partisynet i flere saker, sliter fortsatt med å overbevise konservative velgere om at han er mannen for dem. De har fortsatt å være svært lunkne til hans kandidatur. Det kan Palin nå bidra til å overbevise de om.

Hun vil uansett bringe nytt liv og økt energi inn i John McCains valgkamp, og det kan trenges, mener Holmes.

Mandag starter republikanerne sitt landsmøte, og det skulle i utgangspunktet svært mye til for å toppe hva Demokratene har oppvist denne uken.

Roste kvinnene

Visepresidentkandidaten Geraldine Ferraro fra 1984 og Hillary Clinton fikk i går ros fra den nye visepresisdentkandidaten, og kommentator Amy Holmes tror hun kan trekke noen demokrater som ikke er fornøyde med Obama.

- Det kan være noen skuffede Hillary-tilhengere der som ønsket å stemme på en kvinne, og som nå lettere kan stemme på John McCain, nå som han er i par med Sarah Palin, sier Holmes.

Clinton selv har gratulert Palin med nominasjonen, og sier hun utgjør en ny og viktig stemme i den politiske debatten.

Liberale grupper som kjemper for selvbestemt abort, er ikke spesielt begeistret - for Palin står for alt det motsatte av hva de kjemper for.

Les: Fra villmarka til Washington

Les: - Hun er det dette landet trenger

Les: Demokratene: Palin har ingen erfaring

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt