Hopp til innhold

Valget i Hellas: Statsminister Tsipras erkjenner nederlaget

OSLO/ATEN: Statsminister i Hellas, Alexis Tsipras erkjenner valgnederlaget for konservative Kyriakos Mitsotakis.

Kyriakos Mitsotakis

VINNER: Den greske opposisjonslederen i det konservative partiet Nytt demokrati, Kyriakos Mitsotakis, leverer sin seierstale i Aten etter at valget i Hellas ser ut til å gi partiet hans 40 prosent av stemmene.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

I sin første uttalelse etter valget gjentok påtroppende Kyriakos Mitsotakis fra det konservative partiet Nytt demokrati sine valgløfter om å skape økonomisk vekst, arbeidsplasser og grobunn for bedre liv.

Han oppfordret også de hundretusenvis av grekere som har emigrert i løpet av den økonomiske krisen det siste tiåret, til å komme hjem.

– Valgresultatet reflekterer ikke bare nasjonens ønske om å komme ut av krisen, men også at vi skal ta vår skjebne i egne hender, sier Mitsotakis.

Grekerne snudde ryggen til statsminister Alexis Tsipras og venstrepartiet Syriza. Partiet har ifølge valgdagsmålinger fått 31,5 prosent av stemmene.

– Vi godtar folkets dom. Vi har tatt vanskelige avgjørelser for å få Hellas dit det er i dag, og har betalt prisen for det, sier Tsipras. Den avtroppende statsministeren la til at han har ringt Mitsotakis for å gratulere ham.

Nytt demokrati ligger an til å få nærmere 40 prosent av stemmene, når om lag 60 prosent av stemmene er talt.

Ikke overraskende

Resultatet kommer ikke overraskende på grekerne. Det er helt i tråd med meningsmålinger før valget.

Prognoser viser at partiet får 158 av 300 seter i nasjonalforsamling, et behagelig flertall å regjere fra.

Tsipras har styrt Hellas siden 2015, og fått skylden for den økonomiske hestekuren etter eurokrisen, som har gjort så mange grekere mye fattigere.

Ny konservativ statsminister

Kyriakos Mitsotakis, som tilhører en av Hellas' mest kjente politikerfamilier, blir etter alt å dømme Hellas' nye statsminister.

Faren var statsminister på 1990-tallet, og selv var han sosial- og administrasjonsminister under første del av eurokrisen.

Mitsotakis var dermed ansvarlig for noen av de første kuttene i pensjoner og økning av skatter.

Philip Lote om valget i Hellas.

Philip Lote om valget i Hellas

Liten tillit til politikerne

– Det spiller ingen rolle hvem som er statsminister. Det kan være deg eller meg. Det er andre som bestemmer. Du vet hvem jeg mener.

NRK snakker med en mann i 50-årene som ikke vil bli identifisert. De «andre», altså de som bestemmer som mannen sikter til, er den såkalte troikaen: EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet (IMF) og den Europeiske sentralbanken.

De har gitt Hellas lån i bytte mot harde innstramminger i offentlige utgifter, høyere skatter, kutt i pensjoner og velferdskutt.

Greek PM and leader of leftist Syriza party Tsipras greets supporters before his speech during a pre-election rally in Athens

FERDIG: Statsminister Alexis Tsipras erkjenner å ha tapt valget i Hellas. Her er han på et valgkamparrangement i Aten på fredag.

Foto: Costas Baltas / Reuters

Ikke noe land havnet så til de grader i uføre under eurokrisen som Hellas.

Tspiras vant to valg i 2015. Det siste gav ham et forsterket mandat til å ta imot 86 milliarder Euro fra IMF og EU.

Må gi fra seg makten

Innstrammingene har kostet grekerne. Nå koster de også Tsipras makten.

Statsminister Tsipras og partiet Syriza har sagt at folk har ofret mye, og at de nå er igjennom den verste delen av hestekuren. Derfor er det nå rom for å kutte i skattene. Men lovnadene ser altså ikke ut til å ha hjulpet Tsipras.

– Folk er desperate og desillusjonerte. 15 ganger er pensjonen kuttet. Folk har gjeld og de vil ha en endring. Statsministeren lovet endringer. Jeg mener han var god da han kom. Syriza er til venstre, men hadde lommen på høyre side. Folk er sinte. Derfor kommer Tsipras på andre plass nå, sier fiskeselgeren Spiros Korokis til NRK.

Innhaver av fiskebod på torget i Aten

PENGELENS: Det selges færre blekksprut og til lavere pris. Spiros Korokis savner bedre tider.

Foto: Bram Verbeke / NRK/Headline

Arbeidsledigheten i Hellas er den høyeste i EU. Blant unge er den på hele 40 prosent. Om lag 400.000 av landets rundt 11 millioner innbyggere har forlatt landet – de fleste av dem er under 26 år.

SISTE NYTT

Siste nytt