NRK Meny
Normal

– I går vant vi fotballkampen – i dag vinner vi valget

I arbeiderbydelen Ayi Anargyri i Aten er optimismen stor i Syriza-leiren. I dag startet det greske valget.

Vidalis Iornnis

Vidalis Iornnis er veldig optimistik før dagens valg.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Hellas

Utenfor valglokalet har de ulike partiene satt opp små plastbord med parasoller og stoler. De er klare til å overtale de usikre velgerne om at det er de som kan redde Hellas, og ikke mennene på nabobordet.

– Nå kan tyskerne bare komme

– I går vant vi fotballkampen, i dag vinner vi valget. Fem poeng foran Nytt demokrati, sier Vidalis Iornnis. Han står foran bordet til Syriza og smiler sitt bredeste smil.

– Vet du hva, nå kan bare tyskerne komme, så skal vi vise dem hva vi mener om dem, sier han med en klar henvisning til både kvartfinalen i EM og tyske innsparingstiltak.

Ayi Anargyri er et arbeiderklasseområde en 15 minutters kjøretur utenfor Aten sentrum. Dette er Syrizas kjerneområde. Ved forrige valg, den 6. mai, fikk de nesten halvparten av stemmene, og mange tror de vil gjenta bedriften.

Vandions Stelios

Vandions Stelios gir Syriza sin stemme og håper krisen vil stoppe snart.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Jeg stemte på Syriza. De er de eneste som kan få oss ut av denne krisen. Dette er et kritisk valg for Hellas, det er nå eller aldri, sier Vandions Stelios rett etter han har lagt sin Syriza-stemme ned i valgurnen.

Han er, i likhet med de fleste i Hellas, sterkt rammet av krisen.

– Jeg har bare jobb to dager i uka, og aner ikke hvordan det skal gå i lengden. Jeg håper dette valget kan bidra til å bremse krisen, sier mannen som så vidt livnærer seg som grafiker.

Nytt demokrati leder

Greske uoffisielle meningsmålinger viser at konservative Nytt Demokrati vil vinne valget med i underkant av 30 prosent, og dermed også få de 50 bonussetene i parlamentet, men Syriza ligger like bak, og det skal lite til før venstrekoalisjonen for første gang i gresk historie blir landets største parti.

Den tidligere politiske kjempen, Pasok, er redusert til et støtteparti som vaker på rundt 10 prosent av stemmene. Bare noen få prosentpoeng foran nazistene i Gyllent Daggry.

En liten gutt som søtter Nytt demokrati i Hellas på et massemøte i Aten

På et massemøte i Aten på fredag samlet Nytt demokrati flere tusen mennesker på Sytagma-plassen til en siste innspurt før dagens valg.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ved 18-tiden norsk tid kommer de første valgdagsmålingene, og de foreløpige resultatene er ventet rundt 19.30-tiden. På grunn av sterk vind rundt de greske øyer, er flere fergeruter innstilt. Dermed er det usikkert om alle rekker frem til stemmelokalene i tide, melder AP.

I alt har 9,8 millioner grekere stemmerett i valget, som på mange måter er blitt en folkeavstemning om avtalen om kriselån som Hellas har inngått med EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Syrizas leder Alexis Tsipras har sagt at han vil rive i stykker avtalen som er inngått med landets kreditorer, og presse fram bedre lånevilkår.

I Tyskland er det derfor stor bekymring for utfallet, og den tyske utgaven av avisa Financial Times har betegnet Tsipras som en «demagog».

Også Nytt demokrati har tatt til orde for en reforhandling av lånevilkårene, men i mer moderate former.

Uansett utfall av dagens valg er det ventet at den greske krisepakken vil bli reforhandlet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt