Hopp til innhold

Valget i Angola kan bli slutten på en æra

Når angolanerne går til valg onsdag, markerer det slutten på et 38 år gammelt autoritært regime med president Jose Eduardo dos Santos ved roret.

Folk selger produktene sine på et improvisert marked langs en jernbanelinje i Luanda

Et improvisert marked langs jernbaneskinnene i hovedstaden Luandas Viana-distrikt. Onsdag kan 6 million angolanere stemme på ny nasjonalforsamling.

Foto: MARCO LONGARI / AFP

74 år gamle dos Santos, som skal ha skrantende helse, overlater frivillig presidentstolen til sin sannsynlige og håndplukkede etterfølger, eksgeneral og nåværende forsvarsminister Joao Lourenco.

63 år gamle Lourenco ble støtt ut i kulden etter at han kjempet med dos Santos om presidentembetet på 1990-tallet, men har siden greid å overbevise nøkkelspillerne i angolansk politikk, ikke minst dos Santos selv, om at han er rette mann til å ta over.

Jose Eduardo Dos Santos

President Jose Eduardo Dos Santos, sm har styrt siden 1979, gir fra seg makta i Angola når velgerne stemmer onsdag. Bildet er fra juni 2015.

Foto: Wang Zhao / AP

I alt skal drøyt 6 millioner angolanere stemme på ny nasjonalforsamling. Toppkandidaten i det partiet som får flest stemmer, blir automatisk president.

Moderat

Lourenco har i likhet med dos Santos både kjempet i uavhengighetskrigen mot kolonimakten Portugal og studert i Sovjetunionen. Under borgerkrigen mellom dos Santos' MPLA og opprørsgeriljaen UNITA var han politisk leder for den militære fløyen av MPLA.

Likevel regnes han av eksperter for å være en moderat politiker. Hans store utfordring blir å styre det oljeavhengige landet i en tid der oljeprisen stuper.

Joao Lourenco blir trolig Angolas nye leder.

Joao Lourenco blir trolig Angolas nye leder. her fra et valgmøte 17. august.

Foto: STRINGER / Reuters

– Han er trolig den rette til å lede Angola gjennom denne overgangen, sier Søren Kirk Jensen ved forskningsinstituttet Chatham House i London.

Lourencos viktigste motkandidat blir lederen for den tidligere opprørsbevegelsen UNITA, Isaias Samakuva. UNITA har i dag 32 seter i parlamentet, mot MPLAs 175.

I valget i 2012 fikk MPLA 72 prosent av stemmene.

Steinrik

Som landets ubestridte leder og president siden 1979 har dos Santos bygget opp Angola til en internasjonal oljenasjon. Samtidig er han og hans familie og støttespillere blitt steinrike, mens angolanere flest lever i dyp fattigdom.

Av afrikanske statsledere er det kun presidenten i Ekvatorial-Guinea, Teodoro Obiang Nguema, som har i sittet lenger ved makten enn dos Santos, som i fjor kunngjorde at han ville gå av etter valget i august.

Han fortsetter imidlertid som partileder for MPLA. Partiet har lagt fram et lovforlag som skal hindre framtidige rettssaker mot dos Santos og visepresidenten for eventuelle lovbrudd som kan ha skjedd mens de satt ved makten.

Viktig for Norge

Angola er Norges viktigste handelspartner på det afrikanske kontinent. I år er det 25 år siden Statoil etablerte seg i det oljerike landet, der også en rekke andre større norske aktører har bygd seg opp.

I 2016 var Statoils virksomhet i søkelyset på grunn av flere innbetalinger til nettopp Angolas statlige oljeselskap Sonangol. Blant annet er det innbetalt flere hundre millioner kroner til et forskningsinstitutt som foreløpig ikke eksisterer annet enn på papiret.

Utbetalingene var en del av prisen for å få tildelt en kontrakt som operatør på et av Angolas oljefelt.

Mens oljerikdommen har fylt lommene til landets elite, lever to tredjedeler av Angolas befolkning på under to dollar dagen. Hvert sjette barn som blir født i dette oljerike landet dør før det fyller fem år.

SISTE NYTT

Siste nytt