Valget for eller mot fredsavtalen

Uansett resultatet av helgens valg til nasjonalforsamling i Colombia, kommer det til å tolkes som for eller mot en fredsavtale med FARC-geriljaen.

En soldat utenfor et valglokale i Toribio i Colombia

En soldat passer på utenfor et valglokale i Toribio i Cauca-regionen.

Foto: LUIS ROBAYO / Afp

Valglokalene åpnet klokken 1400 norsk tid, etter en valgkamp som har vært den fredeligste på mange år.

Både valget til nasjonalforsamling nå og presidentvalget i mai blir uvilkårlig sett i sammenheng med de pågående fredsforhandlingene med den marxistiske geriljagruppen FARC – om folket bifaller forhandlingene eller ikke.

Konflikten mellom FARC og myndighetene har vart i 50 år og dominert landets politiske og sivile liv. Flere hundre tusen mennesker er drept og tusenvis kidnappet i krigen mellom de to. I kjølvannet kommer aktiviteten til ulovlige paramilitære grupper, omfattende narkotikahandel, utpressing, korrupsjon og fordrevne samfunn.

Santos favoritt i alle valg

Landets nåværende president Juan Manuel Santos har satset sitt politiske navn og rykte på å få i stand en fredsavtale, helst i løpet av inneværende år.

Colombias president Juan Manuel Santos

President Juan Manuel Santos fikk en signert støtte T-skjorte da han kunngjorde at han stiller til gjenvalg.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp
Alvaro Uribe

Tidligere president Alvaro Uribe er sterkt imot veien etterfølgeren Santos har tatt når det gjelder FARC.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Santos erklærte denne uken at han stiller til gjenvalg i mai, ikke minst for å fullføre forhandlingene med FARC.

– Vi må fullføre jobben, det er oppnådd mye, men det er fortsatt også mye igjen, sa Santos da han registrerte sitt kandidatur til valget. Hans argument er at Colombia vil få en bedre og rikere fremtid hvis det blir fred.

– Det er svært sannsynlig at presidenten og hans koalisjon fortsatt vil få et klart flertall i nasjonalforsamlingen, sier Sandra Borda, professor i statsvitenskap ved Andes-universitetet i Bogota til nyhetsbyrået AFP.

– Selv om mange colombianere har sine tvil om fredsprosessen og utfallet av den, så vil de ikke gå så langt som å stemme imot. De ønsker ikke at den skal stanse nå, sier Borda.

Uribe vil tilbake

Det vil derimot Santos sin forgjenger, Alvaro Uribe. Han var den som satte i gang den store siste militæroffensiven mot FARC, som førte til at den fryktede marxistgeriljaen ble svekket.

Uribes strategi var å tvinge gruppen i kne med makt, og han beskylder sin tidligere forsvarsminister Santos for forræderi.

Eks-presidenten, som regjerte fra 2002 til 2010, er fortsatt populær blant konservative velgere for sin uforsonlige holdning. Han stiller, som første ekspresident, til valg som senator.

Han har lovet å forpurre fredsprosessen gjennom nasjonalforsamlingen, og har drevet valgkamp for sitt nystartede parti Demokratisk sentrum med slagordet «Nei til straffefrihet». Det er myntet på FARC-ledere, og medlemmer må ta sin straff og ikke inkluderes før de «har gjort opp for seg».

Partiet vil ifølge meningsmålingene kun få 14 prosent av stemmene, men Uribe personlig vil trolig enkelt sikre seg en senatsplass.

Derfra ønsker han å bygge en maktbase som gjennom å nekte å stemme for lovendringer kan velte en endelig fredsavtale. En slik avtale må godkjennes av nasjonalforsamlingen etter at den har vært til folkeavstemning.

Venstresiden forbindes med FARC

Det er uansett sentrum- og høyrepartiene som dominerer i Colombia.

Partier på venstresiden har ikke maktet å profittere på fredsforhandlingene og et roligere politisk klima.

– Partiene på venstresiden er i en delikat situasjon ved valget, fordi de stiller seg bak en fredsprosess som er satt i gang av en konservativ regjering, sier statsvitenskapsprofessoren Borda til AFP.

Selv om venstrepartiene fullt og helt er lovlige og inkludert i Colombias demokrati, slik FARC på sikt ønsker å bli hvis det blir en fredsavtale, blir de nåværende partiene til venstre for sentrum forbundet med den væpnede opprørskampen.

Uansett resultatet av helgens valg til nasjonalforsamling i Colombia, kommer det til å tolkes som for eller mot en fredsavtale med FARC-geriljaen.

VIDEO: Se reportasjen fra Colombia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt