Hopp til innhold

Flere «vanlige folk» havner på gata i Brasil

RIO DE JANEIRO (NRK): For få måneder siden levde Iago Barbosa Silva (25) et vanlig liv med jobb og bolig. Nå må han vaske seg i fontener ute i gata.

Uteligger Iago

Den 25 år gamle Iago Barbosa Silva har han mistet alt, og er blitt uteligger.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Mer enn 145 millioner brasilianerne har stemmerett når landet i dag velger ny president. Øverst på målingene ligger høyrepopulisten Jair Bolsonaro, men han snakker lite om den dype sosiale uretten i landet.

Det er tidlig morgen i bydelen Gloria i Rio de Janeiro. I en liten park møtes de som er aller nederst i det brasilianske klassesamfunnet.

De er uteliggere fra store deler av Rio som er kommet for å få en gratis frokost – en av få gleder for den som lever sitt liv på gata.

– Det er et liv med mye savn, sier en 25 år gamle Iago Barbosa Silva.

– Det blir så som så med den personlige hygienen. Jeg vasker meg i fontener ute i gata, for det finnes ikke offentlige bad. Det er en vanskelig situasjon.

Fattigdommen øker igjen

Uteliggere i Rio

Stadig flere brasilianerne havner på gata på grunn av den økonomiske krisa i landet.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Iago levde for få måneder siden et vanlig liv, med jobb og bolig. Man han ble arbeidsløs på grunn av den økonomiske krisa, og dermed havnet han på gata.

Og han er ikke alene. En økende andel av Rios drøyt 15.000 uteliggere er «vanlige folk», som er rammet av krisa eller av offentlige nedskjæringer.

Uteliggerne i Gloria er derfor et symptom på en dramatisk utvikling i Brasil: Tallet på fattige øker igjen, etter å ha blitt kraftig redusert fra begynnelsen av 2000-tallet.

– Bare svindel

Ifølge IBGE, Brasils Statistisk sentralbyrå, lever nær 15 millioner brasilianere under grensen for ekstrem fattigdom – på 15 kroner dagen. Dette er en økning på 11,2 prosent i løpet av fjoråret.

Tall fra IBGE viser også at forskjellene mellom fattig og rik på ny er økende, og at de én prosent rikeste nå tjener 36 ganger mer enn den fattigste halvdelen av befolkningen.

Sint velger i favela

Velgerne i favelaen Rocinha i Rio har svært lave forventning foran dagens valg i Brasil.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

I Rocinha, Brasils største fattigkvartal, eller favela, er forventningene blant innbyggerne på et lavmål foran dagens valg:

– Vi har ingen tillit til politikerne, sier den 70-år gamle selgeren Antonia Perreira.

– Når de vil ha stemmene våre lover de mye, men etterpå skjer det ingen ting. De gjør aldri noe for oss. De vi har valgt, har bare drevet med svindel.

Vil ha Lulas politikk

For den kjente favela-beboeren og tidligere lokalpolitikeren Paulo Cesar er det bare én måte å snu utviklingen på: at venstresiden kommer tilbake til makten:

– Den gang tjente folk penger, og renoverte husene sine. Men nå er det ingen som har råd. Derfor kjemper vi for å få tilbake den politikken som alltid styrket oss: politikken til president Lula.

Lula da Silva sitter i fengsel etter en korrupsjonsdom, men hans utpekte kandidat, Fernando Haddad, har gode sjanser til å gå videre til en andre valgomgang etter dagens valg.

Men den som leder klart på meningsmålingene foran dagens valg, er venstresidens argeste motstander:

FILES-BRAZIL-ELECTION-CAMPAIGN-BOLSONARO

Jair Bolsonaro har ikke vært på valgmøter etter at han ble knivstukket, men velgerne har gjort jobben for ham.

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Fått sympati etter knivangrep

Siden Lula da Silva i forrige måned ble nektet å stille til valg, har høyrepopulisten og militaristen, Jair Bolsonaro, ledet klart på meningsmålingene.

De siste dagene har han økt ytterligere, og ekspertene tror nå det er mulig at han kan avgjøre valget allerede i første valgomgang i dag.

– Det er vanskelig, men ikke umulig, sier den kjente politiske kommentatoren Murillo de Aragão.

– Det vi ser nå er en bølge i Jair Bolsonaros favør her i Brasil, og den kan forsterke seg ytterligere.

– Knivattentatet har gitt ham enda mer sympati, og blant mannlige velgere har han veldig stor støtte. Kvinnene er mer skeptisk, sier valgeksperten.

Hvit, rik og velutdannet

Sterk politikerforakt og dyp misnøye med utviklingen i landet er det viktigste grunnlaget for Bolsonaros fremgang. Og på en demonstrasjon her i Rio de Janeiro deltar tusener av begeistrede tilhengere.

– Hva kan han gjøre for Brasil?

– Sammen med folket vil han få til mye, sier Maria, som deltar i demonstrasjonen.

Bolsonaro-velger i Rio

Bolsonaros militære bakgrunn er grunnen til at Maria stemmer på ham.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Bolsonaro er ærlig og han er militær. De militære gjorde tusen ting her i Brasil som var bra, men de sivile har ødelagt landet, sier hun videre.

Den typiske Bolsonaro-velger er en hvit mann under 45 år. Han er evangelisk kristen og har høyere lønn og utdanning enn brasilianere flest.

Også uteliggere

Men Jair Bolsonaro trekker også mange velgere fra andre samfunnsgrupper. Til og med uteliggeren Iago Barbosa Silva har bestemt seg for å stemme på den tidligere offiseren:

Jeg håper at han vinner. Jeg mener ikke at han er den beste. Men han er den minst dårlige, sier 25-åringen.

Og hvis Bolsonaro får mer enn 50 prosent av stemmene i dag, blir han valgt til Brasils nye president allerede i første valgomgang.

Les også: "Brasils Trump" leder på målingene foran presidentvalget

SISTE NYTT

Siste nytt