NRK Meny
Normal

Valget i gang etter skitten valgkamp

Parlamentsvalget i Georgia er i gang, etter to dager preget av store demonstrasjoner for og mot president Mikhail Saakasjvili, som er hardt rammet av avsløringene av mishandling i georgiske fengsler.

Georgias president Mikhail Saakasjvili

Georgias president Mikhail Saakasjvili møtte pressen etter at han hadde avlagt sin stemme i dag morges.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Mandag morgen avla president Mikhail Saakasjvili sin stemme i et valglokale i hovedstaden Tbilisi.

– Denne dagen er historisk viktig for Georgia. Det er i dag det avgjøres om fremtidens generasjoner får leve i et bedre land, sa Saakasjvili.

Presidenten selv er ikke valg, hans andre presidentperiode går ut neste år.

Georgias opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili

Opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili, som er en av Georgias rikeste menn, beskyldes for ulovlig finansiering av valgkampen.

Foto: STR / Afp
Georgias president Mikhail Saakasjvili avleggger stemme i parlamentsvalget

Presidenten hadde med seg sønnen Nikoloz og kona Sandra Roelof til valglokalet.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Men dagens valg på ny nasjonalforsamling regnes som den viktigste testen for Saakasjvili siden han kom til makten i 2003 – i kjølvannet av den såkalte Roserevolusjonen som tvang daværende president Eduard Sjevardnadze fra makten.

Fengselsskandale

Avsløringene av den brutale mishandlingen som foregår i landets fengsler, har rammet presidenten hardt.

Videoopptak som er gjort viser både voldtekt og brutal mishandling av fanger.

Opposisjonslederen Bidzina Ivanisjvili mener presidenten har skapt et autoritært regime, til tross for sin vestlige idealer.

Saakasjvilis kone Sandra Roelof, som ikke har noen formell posisjon i landet, er blant annet ekspert på menneskerettigheter.

Saakasjvili på sin side mener opposisjonen vil stanse moderniseringen av landet og vende tilbake til det nære forholdet til Russland.

Gjennom helgen er Saakasjvili og Ivanisjvili blitt hedret av sine tilhengere, med tilsvarende sverting av motparten.

Saakasjvili og regjeringen mener de avslørende fengselsvideoene er iscenesatt av opposisjonen, gjennom bestikkelser av fengselssjefer og en fange med nære bånd til Ivanisjvili.

Opposisjonen sier videoene viser virkeligheten og hvordan regjeringen opererer i sin iver på å minske kriminaliteten i landet.

Like fullt har presidenten sparket både innenriksministeren og fengselsministeren og flere fengselssjefer arrestert. Politifolk har midlertidig erstattet fengselsvokterne og justisombudsmannen, som lenge har kritisert fangebehandlingen i landet, har blitt øverste ansvarlig for landets fengsler som ny minister.

Begge parter beskylder hverandre også for ulovlig finansiering av valgkampen.

Opposisjonsleder Ivanisjvili har personlig en formue som tilsvarer halvparten av landets bruttonasjonalprodukt. Han ble tidligere i år ilagt en bot på mellom 45 og 50 millioner dollar for ulovlig finansiering av valgalliansen Georgisk drøm – Demokratiske Georgia som han leder.

Også en av landets mest kjente fotballspillere, Kacha Kaladze, som støtter Ivanisjvili og som stiller som kandidat til nasjonalforsamlingen, er bøtelagt i størrelsesordenen 10 millioner dollar.

Samtidig hevder opposisjonen at regjeringen ulovlig har frosset deres bankkonti og overført midlene til staten.

Hard valgkamp

USA og EU er Georgias viktigste støttespillere i Vesten. Begge har oppfordret til en åpen og rettferdig valgkamp.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har betegnet valgkampen som konfronterende og hard, spesielt etter fengselsavsløringene.

Mens observatører fra Europarådet mener regjeringen har undergravet opposisjonspartienes muligheter til å drive valgkamp.

Fra populær til mindre populær

I 2004 vant Saakasjvilis parti Nasjonalbevegelsen klart valget til ny nasjonalforsamling, med 67 prosent av stemmene og flesteparten av de 150 mandatene som det stod om. Presidenten fikk en oppslutning på 96 prosent i presidentvalget to måneder etter.

Siden har populariteten sunket.

Fire år senere, i 2008, var oppslutningen om Saakasjvili nærmest halvert, han endte med 53,5 prosent av stemmene i presidentvalget.

Partiet hans, Nasjonalbevegelsen, klarte seg noe bedre i valget på ny nasjonalforsamlingen, hvor det gikk fra 67 til 59 prosent av stemmene.

Samme sommer konflikten om Sør-Ossetia ut og Georgia ender i væpnet konflikt med Russland. Den politiske rivaliseringen mellom de to landene om Sør-Ossetia og den andre utbryterregionen Abkashia pågår fortsatt.

Valget i dag vil vise hvilken popularitet og autoritet Saakasjvili og Najsonalbevegelsen fortsatt har.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt