NRK Meny
Normal

Valg i Egypt 21. november

Valget på ny egyptisk nasjonalforsamling vil starte 21. november og gå over tre runder. Det er ennå ikke satt noen dato for å velge president Mubaraks arvtaker.

Egypt - Tahrir-plassen 16. september 2011

En egyptisk gutt var med i en demonstrasjon på Tahrir-plassen tidligere denne uka. Nå har demonstrantene endelig fått en dato for valget på nasjonalforsamling.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Valget på nasjonalforsamling skal være avsluttet 3. januar 2012, meldte landets valgkommisjon i dag.

Valget på nasjonalforsamlingens overhus, shuraen, starter 22. januar neste år, melder Al Arabiya-TV i kveld. Denne delen av valget skal være over 4. mars.

Detmed har Egypts nasjonale valgkomimisjon endelig bestemt en valgdato.

LES OGSÅ: Egypt-valg kan bli forskjøvet

Ønsker presidentvalg

Militærrådet som styrer Egypt midlertidig, er kritisert for ikke å ha fastsatt noen dato for presidentvalg, etter at Hosni Mubarak ble styrtet i februar i år. De har lovet å gi makten fra seg igjen til en sivil, valgt regjering, men de har ikke sagt når.

Det har hele tiden vært sagt at valget på nasjonalforsamling måtte gjennomføres før presidentvalget kunne holdes.

Etter at Israels ambassade i Kairo ble angrepet tidligere denne uka, truet millitærrådet med å gjeninnføre unntakslovene når fristen løper ut neste måned.

LES OGSÅ: Demonstranter angriper Israels ambassade i Kairo

Møte med partiene

Det har vakt reaksjoner. Unntakslovene spilte en nøkkelrolle for å stanse all politisk opposisjon i Mubaraks 30 år ved makten.

Aktivister og kandidater ønsker frie valg og en valgt regjering så snart som mulig.

Imorgen, søndag, skal lederen for landets væpnede styrker, som også er nestleder i det styrende militærrådet, møte representanter for Egypts politiske partier og diskutere valgforberedelser.

Det er foreløpig sju presidentkandidater. Blant dem er FNs tidligere atombyråsjef Mohamed ElBaradei og tidligere utenriksminister og leder for Den arabiske liga Amr Moussa.

Egypt - sfinxen

Egypterne ser fram til frie valg, som de også håper vil bidra til å få turist-tallene tilbake til der de var før revolusjonen.

Foto: Coralie Carlson / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt